Как да определим правилно нашият перфектен клиент за 5 минути.

Анализът на информация е един от най-силните козове в определянето на най-правилната стратегия за маркетиране на нашия хотел. Както знаем много рядко хотелите имат ограничения в това какви гости могат да се настанят и в повечето случаи рекламите им са насочени към всички потребители. Без ограничение на пазара, език, възраст, пол и интереси.

Защо тази стратегия не е правилна?

Не е правилна, защото струва много. Струва много, защото ако предположим, че продаваме с Facebook реклама на цяла България, някой промопакет, ние реално се целим в няколко милиона потребители, а за да достигнем всеки един от тях ни трябва значителен бюджет. От друга страна, ако познаваме, кои хора се интересуват най-вече от нашия хотел и дестинация ще ни бъде по-лесно, по-евтино и най-вече многократно по-ефективно.

Как да определим най-точната аудитория в няколко стъпки?

Изключително лесно. Ще използваме само 2 инструмента, които са безплатни и широко използвани и задължителни за всеки сайт и хотел.

  1. Нека първо разгледаме данните от Google Analytics

Инструментът на Google е един от изворите на неограничени полезни данни. Стига да знаем как да ги ползваме могат да ни бъдат от изключителна полза.

  • Определяне на Перфектния клиент по демографски принцип

За целта трябва да отворим Analytics, след това в ляво от менюто да изберем Audience ->  Demographics -> Overview

Показват ни се 2 графики: За годините на потербителите ни и за техния пол.

Screenshot 2016-04-05 16.10.46

От тази графика можем да определим нашите клиенти като: Предимно жени на възраст между 25 и 44 години.

[creativ_alertbox icon=“gift“ colour=“green“ custom_colour=““]Съвет за напреднали:[/creativ_alertbox]

Ако искате да видите повече информация, освен за това, кой най-често посещава вашия сайт, но и кой най-често резервира трябва да настройте конверсии. Например, за изпратено запитване през форма за резервация, посетителите ще бъдат изпращани на специална страница, на която ще има код, който ще отчита в Analytics, че някой потребител е направил запитване. Тази информация е много важна, когато определяме нашия Перфектен гост.

Screenshot 2016-04-05 17.00.45

В този случай може да видим, кой прави най-много запитвания през формата за резервации на сайта на хотела, който разглеждаме. Става ясно, че най-активни са Жените от 35 до 44 години.

Интересно е, че най-висок процент конверсии също така имат Жени и Мъже от 18 до 24 години. Това не е изненада, защото младото поколение обожава да използва интернет, за да направи своята резервация, докато по-възрасните посетители предпочитат да потърсят директен контакт.

Същият подход можем да приложим на всяка от останалите статистики, които ще разгледаме.

Това е нашият основен таргет по демографски принцип. Нека продължим с анализа на същия хотел.

[creativ_alertbox icon=“star“ colour=“yellow“ custom_colour=““]Важно е да изберем периода, за който искаме да получим данни. Може да анализирате данни за изминалия летен сезон, или за конкретни дати, а може и да получим по-голям поглед върху данните, ако изберем период от няколко години назад. Последното не е много препоръчително, тъй като става дума за много дълъг период от време назад. Най-препоръчително е да ползвате статистиките за до няколко месеца назад. Например, за хотел на морето можем да се концентрираме върху месеците май, юни, юли и август. [/creativ_alertbox]

  • Най-използваните езици от нашите клиенти

След демографията идва ред на втория принцип, по който ще таргетираме, а именно езика. Това е много важно особено, ако разполагаме с многоезичен сайт.

Можем да достигнем до тази информация отново в Analytics, като изберем Audiences -> Geo -> Language

Screenshot 2016-04-05 16.19.54

Веднага се вижда, че повече от 65% от посетителите ни за избрания период са с Български език, което обогатява картинката до:  Жени на възраст между 25 и 44 години, които говорят български език.

  • Таргетиране по Локация

Вече знаем, пол, възраст и език, съвсем нормално е да е видим и от кои държави и градове са нашите посетители

Screenshot 2016-04-05 16.25.01

До тази информация достигаме от Audiences -> Geo -> Location

Ясно се вижда, че над 90% от посетителите на нашия сайт през посоченият период са Българи. Логично, имайки предвид, езика, който се ползва основно. Тази информация не ни изненадва и най-вериоятно искате да видите и от кои градове са нашите посетители.  За да разберем тази информация просто трябва да кликнем върху въпросната държава, в случая Bulgaria.

Screenshot 2016-04-05 16.25.14

Отваря се и следващата статистика, която не е голяма изненада. За България, който и хотел да гледаме ще получим приблизително подобни резултати, имайки се предвид, че София е около 15 пъти по-голяма като население от всеки друг град в страната. Според Google в София може да достигнеш до около 1 200 000 души, а общо в страната до около 1 980 000 души.

От тази информация таргетът ни става още по-тесен: Предимно жени на възраст между 25 и 44 години, говорещи Български от България и живеещи в София, Пловдив, Варна и Бургас.

  • Последната информация, която ще извадим от Analytics е за интересите на нашите посетители.

Google умее да определя от какво се интересува даден потребител, който използва търсачката или браузърът на Google и е вписан в профила си. По този начин те могат да предложат най-релевантно съдържание на потербителите си.

Можем да видим тази информация от: Audiences -> Interests -> Overview

Screenshot 2016-04-05 16.33.16

Виждайки информацията от статистиката виждаме, че нашите потребители основно се интересуват от Пътуване, Спорт, Коли и Филми. Като се има предвид, че по-голяма част от аудиторията ни са жени, можем спокойно да премахнем темата за Коли от списъка и да се насочим към останалите.

Така финално имаме следните данни: Жени на възраст от 25 до 44 години от България, говорещи Български и живеещи в големите градове в България, интересуващи се от Спорт, Пътувания и Филми.

2. Facebook Insights

Разглеждайки информацията, която Facebook ни дава за нашите фенове в официалната ни страница също е полезен ход за определяне на най-точния ни таргет.

Screenshot 2016-04-05 16.44.12

До тази нформация достигаме, като: Логнати сме в администраторски акаунт, който има права над страницата на хотела ни. След това избираме Insights, и от менюто в ляво People.

От информацията, която видяхме само затвърдихме това, което Analytics ни показа. Нашата основна Аудитория са Жени от 25 до 44 години от България, от големите градове, които говорят Български. 

Вече имаме точно описание на нашите клиенти. Тези, които най-често са посещавали нашия сайт и можем да насочим нашите усилия към това да рекламираме на тях, с цел да достигнем до най-заинтересованата аудитория, която има най-голям шанс да резервира!

 Ако искате да направим подобен анализ и за вашият хотел – на линия сме 🙂

Записване за бюлетин!

Къде може да ни откриете?

Заповядайте в нашия офис!

Как може да се свържете с нас?

Телефон: 0888 426 800

Имейл: office@h2cmarketing.com

Weather provided by MozCast

Още от блога

Виж всички статии

Ревютата от гости – супер оръжие за контент маркетинг стратегията ни.

Използването на контент маркетинг в нашият маркетинг микс е жизненоважен елемент за…
Прочитане на статията

Какво предпочитат гостите. Проучване на hotels.com

През 2014 г. hotels.com обяви резултати от свое проучване, което класира най-желанието…
Прочитане на статията

Facebook помага на рекламодатели с новата си програма „Start to success“

Съвсем скоро беше обявена и новата и така дълго чакана програма за…
Прочитане на статията

8 статистики, които ви трябват за да доставяте на гостите си супер обслужване!

Обслужването в хотелите винаги е сред топ 3 критерия за избор на…
Прочитане на статията

7 начина да направим блог постевете си по-популярни

След като вече се надявам съм ви убедил колко полезно е да…
Прочитане на статията

Реклама във Фейсбук – за и против аутсорсването и?

Със сигурност това е въпрос, който много от вас си задават. Какви…
Прочитане на статията