Сигурността на гостите с увреждания!

Повечето от съвременните хотели от по-висока категория са пригодени за хора с увреждания, като това е една прекрасна тенденция, окято се наблюдава. Хората обръщат все по-голямо внимание на хората в неравностойно положение, стараейки се да направят престоя им в хотела възможно най-лесен и приятен.

В няколко хотела, в които съм бил съм забелязвал, че те имат специални рампи за инвалидни колички, също както и специални стаи, които са напълно съобразени с нуждите на гостите с увреждания. Също така ми направи впечатление, че има тоалетни на обществените места в хотела, като ресторант, лоби бар, рецепция, които са специално проектирани, за да бъдат използвани от хора с инвалидни колички.

Когато имаме базата да посрещаме подобни гости въпроса е дали и персонала ни е подготвен? Веднага първото нещо, което възниква в главата ми е сигурността. Сигурен съм, че всеки от персонала отделя нужното внимание и грижа, за да направи престоя на човек с увреждания приятен и лесен, но дали в случай на евакуация или някакво подобно събитие сме достатъчно добре обучени, за да реагираме.

Сигрността на гости с увреждания

Нека да започнем с няколко примера. При положение, че имаме гост с трудност при придвижването и се получи авария в хотела и е нужна пълната му евакуация от страна на персонала и гостите. Знаете ли как реагира всеки от нас при подобен сигнал? Задължително преди да тръгнем да напускаме сградата, особено ако е през нощта, ни трябват няколко минути да си съберем мислите и да предприемем нужните мерки. След това се оглеждаме какво правят нашите съседи, обикновено излизаме на балкона или прозореца да проверим какво се случва. След това проверяваме и коридорите и чак най-накрая започваме да се ориентираме към напускане на сградата. Задължително преди да я напуснем събираме най-ценните се вещи и излизаме. Цялата тази суетня би ни отнела всичко на всичко 5-10 минути. На човек с увреждания, обаче, би му отнело минимум 2 пъти повече, което е много важно ние да предотвратим, защото в подобна ситуация всяка минутка може да бъде от фатална важност.

За такива случаи персонала трябва да е много добре подготвен и инструктиран и да знае как точно се процедира. В много хотели има специални таблеки за врата (подобни на тези за почистване на стаите), които се окачат на външната страна на вратата и предупреждават персонала на хотела, че гостите настанени в стаята имат нужда от допълнителна помощ при възникнало инцидентно събитие.

Сигрността на гости с увреждания

Много подобна е ситуацията при хората с увреден слух. Нека си представим, че алармената система за ивестяване при пожар е активирана през нощта. В този случай гостите ще реагират и веднага ще напуснат стаята, но тези, които имат проблеми със слуха няма да усетят суетнята и изхода може да бъде фатален. Точно по тази причина работата на персонала е от изключителна важност. При липса на табелки, съобщавайки, че госта е с увреждания и има нужда от специална помощ при авария, трябва и самият персонал да е наясно, в коя стая е настанен този гост и при евентуална евакуация да се погрижат за него.

Подобни действия трябва да се предприемат и при хора с нарушено зрение, като за тях би било трудно да се ориентират за евакуационните изходи и да го направят по възможно най-бързият начин.

Моят съвет е да обърнете внимаение на подобни вероятности, колкото и малко възможни да ви се струват. Сигурността на нашите гости трябва да бъде от първостепенно значение и да не се пести ресурс за нея. Щом хотела е пригоден инфраструктурно да приема гости с увреждание, целият персонал трябва да бъде напълно подготвен да бъде от помощ при всякакви ситуации, дори и неприятни такива, като пожар или друга кризисна ситуация!

Записване за бюлетин!

Къде може да ни откриете?

Заповядайте в нашия офис!

Как може да се свържете с нас?

Телефон: 0888 426 800

Имейл: office@h2cmarketing.com

Weather provided by MozCast

Още от блога

Виж всички статии

8 статистики, които ви трябват за да доставяте на гостите си супер обслужване!

Обслужването в хотелите винаги е сред топ 3 критерия за избор на…
Прочитане на статията

Често употребяван жаргон в бизнеса

Често употребяваме някои термини и жаргони в работата си и е полезно…
Прочитане на статията

Какво да избягваме в нашите празнични мейл кампании.

Сезонът на празниците наближава, а с него и възможността да постигнем максимална…
Прочитане на статията

Какво предпочитат гостите. Проучване на hotels.com

През 2014 г. hotels.com обяви резултати от свое проучване, което класира най-желанието…
Прочитане на статията

Накарайте гостите да резервират директно при вас!

Борбата за гости винаги е съществувала сред хотелите и ОТА (online travel…
Прочитане на статията

Как да извлечем повече от отдела ни за резервации

Колко от вас някога са се чудили дали могат да постигнат по-добра…
Прочитане на статията