Facebook ръководство за хотели.

Една по-рядко засягана тема в нашия блог е Facebook. Причината е, че е много трудно да се пишат неща, които буквално след месец-два не са актуални. Въпреки това решихме да съберем най-добрите и работещи тактики в един пост, който да мотивира все повече хотели да погледнат с добро око на Facebook и да повярват, че той наистина работи и най-вече продава!

Преди да започнем с конкретиката ще споделим едно проучване на Adweek.com, според което хората прекарват 1.78 часа на ден онлайн в социални платформи, което съставлява около 28% от цялото време прекарано онлайн. Предвид факта, че в България основната социална мрежа, която се ползва е Facebook, можем спокойно да кажем, че огромната част от това време преминава именно в синята социалка.

Защо не се опитаме да превърнем този ресурс в полезен канал за продажби на нашите хотелски стаи? В днешно време настъпването на гигантите в онлайн продажбите на туристически услуги е неминуемо, а нашата цел е да успеем да задържим хората в каналите, които ние управляваме и естествено, от които печелим най-много. Такива са, както нашият сайт, така и Facebook страницата ни.

Ще разделим съветите на 2 основни групи: Действията, които трябва да предприемем по самата страница и как да структурираме постовете. С рекламата във Facebook няма да се занимаваме, като за нея ще подготвим специален пост.

Как да оптимизираме страницата?

Профилната снимка и корицата

Това са най-важните визуални елементи на вашата страница и са нещо като нейната визитна картичка. Използвайте красиви (най-добре дизайнерски) картинки, които да представят вашия бизнес по възможно най-добрия начин. За профилна снимка може да поставите своето лого, като може да го променяте сезонно или тематично (например за Коледа може да добавите една коледна шапка) Корицата от друга страна може да се ползва по-активно да промотиране на конкретни услуги или пакети в хотела. Например може да продавате Новогодишните си пакети от там. Направете някой красив и примамлив криейтив и го сложете като корица. Важно е да спазвате размерите на картинките, като за повече информация погледнете тук: http://www.jonloomer.com/2015/05/11/facebook-image-dimensions-2015/

Секцията За нас

Много важен елемент е описанието на страницата. Стремете се то да е пълно и подробно, като не подценявайте факта, че много хора наистина го четат. Друга негова полза е, че то ще помогне на страницата да се класира по-добре в търсачките. Сложете един или два допълнителни линка към сайта на хотела в описанието.

Линкът на профила

Правилният линк на страницата е от огромно значение. Изписан коректно и ясно той е лесен за споделяне, писане и намиране. Опитайте се да сложите поне 2 ключови думи в него. Например, ако хотелът е във Велинград, то тогава най-добре ще е линкът да е: hotel.IME.velingrad, като разбира се замените IME с името на вашия хотел. Изписването на латиница е задължително.

Табовете

Табовете загубиха силата, която имаха преди няколко години, но все още са съществена част от употребата на Facebook. В тях можем да организираме игри, конкурси или други инициативи и именно по тази причина са важни и полезни. Съветваме ви да използвате само няколко такива, като ние ги ползваме, за да събираме абонати за нашия мейл бюлетин. Когато имаме активна промоция или игра, тя става с преференции, но през останалото време е ред на мейл бюлетина ни.

CTA (call to action) бутона

Много важен инструмент, който подтиква хората да предприемат действие на страницата ви. За радост присъства опцията Book now, която всеки хотел трябва да избере, но за съжаление тя няма превод на български.

Категориите и името на страницата

Оставихме едно от най-важните неща за последно. Името на вашата Facebook страница е изключително важно. То трябва да бъде с бранда на хотела и нищо повече. Забравете имена от сорта на Хотел Х, Велинград – Вашият хотел. Това не е правилно и най-вече безсмислено. Огромният брой страници във Facebook са накарали хората трудно да се доверяват на страници, които единствено се опитват да продават. Не бъдете от тях. Използвайте САМО името на вашия хотел, като в зависимост от това какво съдържание ще публикувате изберете име на Български или Английски. Ако ще комуникирате с феновете си само на Български изпишете името на кирилица, ако ще ползвате и английски или само английски, тогава действайте с името на хотела на английски.

Категориите, които ще изберете също са много важни. Трябва да регистрирате страницата в правилната категория и да изберете Хотел, като основна категория. Facebook ви позволява да изберете още 2 такива, като там вече е специфично според това какъв точно е хотелът. Ако разполагате с хубав вървежен ресторант избирате ресторант. Може да изберете СПА, Градина или Басейн, както и още много други. Избирайте правилно и гледайте наистина това да са релевантните на предлаганите от вас услуги категории.

Сега нека поговорим малко повече за самите постове на страницата и как да ги направим по-интересни.

За огромно съжаление на бизнесите, които поддържат Facebook страници през последните години, алгоритъмът на социалката наложи много рестрикции в показването на постове на бизнес страници на профили на потребители. Вече един пост може да достигне до максимум 10% от нашите фенове, което е изключително малко. При това 10% е максималният резултат, който можем да постигнем. Обикновено това число е в порядъка на 1 до 3%. представете си, че имате 10 000 фена на вашата Facebook страница. Всеки ваш пост може да достигне до максимум 1000 души и то при добро стечение на обстоятелствата, обикновено тази цифра е доста по маклка и е в порядъка на 100-300 човека. Тези цифри са наистина отчайващи и са породени от желанието на Facebook да инвестирате пари, за да достигнете до желаната от вас аудитория. Нашата мисия е да увеличим числото на фенове, които виждат вашите постове, без да се налага вие да плащате за това.

Как се постига това? Начините са много, но едно е сигурно – с много упорита и постоянна работа по вашата Facebook страница. Вие готови ли сте да отделяте по 2 часа дневно, за да се грижите за присъствието си във Facebook? Ако не сте свържете се с нас и ние с удоволствие ще ви помогнем, а вие ще спестите време, усилия и грешно изхарчени пари за реклама! Добра оферта нали? 🙂

Нека започнем с първия съвет:

[creativ_alertbox icon=““ colour=“yellow“ custom_colour=““]Създайте си пост план или календар.[/creativ_alertbox]

Създаването на подобен план е изключително важно и много от бизнесите го пренебрегват. Използването му ви спестява много главоболия и помага за доброто планиране на постовете през седмицата. Направете календара за седмица и го допълвайте всяка седмица за следващата. Така ще имате визия как вървят постовете ви и кои рубрики са полезни и вървежни и кои не. Ще можете да проследите рийча и ангажираността на потребителите за изминалата седмица и пост по пост.

Създайте си рубрики и ги спазвайте.

След като имаме календар за планираните постове през седмицата следва да направим и план с какво ще го напълним. Това е най-интересната и креативна част в целия процес. Тук отделяме и най-много време и усилия при работата ни върху Facebook страници.  Ще ви дадем няколко примера за рубрики, като разбира се, това е пероснално за всеки хотел и трудно можем да навлезем в спецификата без да познаваме бизнеса по-добре.

 • Понеделник: Първият ден от седмицата е с най-слабата активност в социалните мрежи. Денят не е подходящ за промо постове или постове, с които да ангажираме вниманието на потребители за по-дълго. Използвайте деня, за да публикувате нещо смешно или вирусно, което бързо може да се разпространи. Пожелайте приятна седмица и недейте да изисквате от феновете си да правят нещо специфично. Много подходящи за този ден са мисли, красиви картини с природни картини и други подобни изображения. ВАЖНО: Не забравяйте, че дори да публикувате котки, кученца и Паоло Коельо, все пак трябва да бъдете релевантни на бизнеса си. Използвайте ключови думи в статуса, които да различат страницата ви от много спамерски такива!

 

 • Вторник: Това вече е един от най-силните дни през седмицата. Тук можем да подготвим аудиторията за нещо, което ще се случи Сряда. През този ден трябва да съберем много активност на страницата ни, за да може на следващия ден да започнем да продаваме активно. Пример за постове може да бъде някоя хубава снимка на хотела с въпрос, кое е това място. Може да зададете някакъв елементарен въпрос на аудиторията си, който бързо и лесно да получава отговор. Също така Вторник е удобен ден за игра с награди. Предложете някаква загадка и дайте някаква награда. Не прекалявайте. Едни 20 лв. отстъпка при следваща резервация са напълно достатъчни да мотивират хората да участват. Играта е хубаво да бъде вирусна и да ангажира и приятелите на вашите фенове.

 

 • Сряда: Вече сме в окото на бурята. Сряда и Четвъртък са най-удобните дни за реклама на конкретната ви услуга. След като сме събрали няколко стотин лайка, коментара и споделяния миналия ден, сега е време да ги монетизираме. Може да започнете деня с публикуване на победителите от играта от вчера и да покажете, че печелившите са реални лица. Това ще стимулира хората да следят страницата ви в очакване на нови игри и промоции. Следобед и привечер може да публикувате вече съдържание, което да води до вашия сайт и да продава конкретната ви услуга. Дали ще бъде някой пакет за настаняване или нещо по специфично, това е ваш избор.

 

 • Четвъртък: Следващият ден с възможности да промотираме и продаваме. Тук има едно голямо НО! Ако в Сряда сме били по-активни в продаването на нашите услуги, то тогава е по-добре в четвъртък да бъдем по-умерени и да не прекалваме, за да не загубим аудиторията си. Четвъртък е много подходящ ден да публикуваме линк към ново съдържание на нашия блог или новина свързана с дестинацията ни. Можем да използваме събралият се поток от потребители, които са взаимодействали със страницата ни и да ги насочим към още нещо полезно за тях, като статията в блога, да речем.

 

 • Петък: Последният ден от седмицата също е един от най-слабите. За разлика от значително повишената активност, която наблюдаваме, взаимодействието е слабо, особено за по-сериозни постове или такива, които се опитват да продават. По тази причина в петък е подходящо да приемем стратегията от Понеделник и да пускаме лежерни нещица, които да ангажират вниманието на потребителите, без да ги карат да правят нещо. Все пак петък всеки мисли само и единствено за Събота 🙂

 

 • Събота: Един от най-силните дни като активност, но отново такава, която няма да ни доведе приходи. Въпреки това е много подходящ ден да положим основата на един добър рийч за през седмицата. Събота и Неделя може да публикувате смешни и забавни клипчета или да споделяте съдържание, което да е интересно за четене или гледане. Може да споделите идеи за прекарване на уикенда и други подобни.

 

 • Неделя: Подобно на Събота и днес има много потребители онлайн, които се чудят как да си загубят времето. Те седят във Facebook основно, защото им е скучно и ние трябва да използваме това. Отново е подходящ ден за публикуване на смешно и интересно съдържание, но естествено то трябва да бъде релевантно. Избягвайте котенца, кученца, бебенца и други подобни! Много хитър ход е да се възползвате от мисълта за утрешния работен ден! Всеки си мисли: „По дяволите почивката пак мина толкова бързо“ Пускайте статуси в този тон и споделяйте „мъката“ на потербителите си. Бъдете съпричастни с тях 🙂

Това е примерен календар за публикуване по дни. Този календар се повтаря всяка седмица и така до ……. еми винаги 🙂

Ето и няколко общи съвета, които трябва да спазвате независимо кога и какво публикувате:

 • Не публикувайте съдържание, което не е свързано с бизнеса ви прекалено  много. Може да си позволите нещо развлекателно 1 път на седмица, но дори и тогава използвайте текст, който да съдържа правилните ключови думи, като „хотел“, „дестинация“, „тип на хотела“ и други.
 • Публикувайте полезно и интересно съдържание, което ще накара хората да споделят, да говорят за него и да знаят, че на вашата Facebook страница ще намерят това, което търсят.
 • Създайте рубриките в точно определените дни и ги спазвайте. Ако например в Сряда пускате игра с награди, то винаги го правете в сряда. Това създава навик в потребителите и достига до повече от тях, защото те го очакват именно тогава.
 • Използвайте красиви и авторски фотографии – най-много рийч може да ви донесат красивите снимки на вашия хотел или на околностите му.
 • Разнообразявайте съдържанието. Недейте да публикувате само снимки или само линкове и статуси. Публикувайте много различни неща и така най-добре ще видите какво работи и какво не.
 • Използвайте CTA или призиви за действие в самите постове. Завършвайте постовете с призив за действие, като Резервирайте, Посетете ни, Елате при нас и други подобни. Ще се учудите колко много работи това.
 • Използвайте красиви емотиконки за постовете си. Те привличат вниманието на потребителите, защото много малко хора ги ползват. Самият пост става по-шарен и атрактивен.
 • Използвайте функцията „Чувства“. Тагвайте колко сте изненадани, впечатлени, радостни или каквото и да е друго. Това е допълнителна екстра, която до сега честно казано не съм видял някой хотел да ползва.
 • Тагвайте локацията на хотела или ако пишете за някоя забележителност в региона, тагвайте нея.
 • Използвайте графика за публикуване на постове. Може спокойно да нагласите някой пост да се публикува в даден час и то без да сте на компютъра 🙂

Преминаваме на следващата част от съвети групирани най-основно в частта – Познаване на аудиторията

Ще започна с най-важния съвет: Четете статистиките си

Без да познавате статистиките си няма как да постигнете успех. Цифрите и данните, които може да получите от Facebook Insights са много и адски подробни, но повечето от тях са наистина неизползаеми.

Основните данни, които ползваме ние са само няколко и се концентрират в познаване на аудиторията и нейната демография, както и кога тя е онлайн, кога най-много взаимодейства с нашите постове. Това е когато става дума за органичен рийч, когато имаме активни кампании нещата са по-различни. Тогава данните са много повече и следим още няколко компнента. За тях ще стане дума в отделна статия.

Познаването на аудиторията значително може да повиши нашия органичен рийч и да доведе до повече харесвания и интеракции с постовете ни като цяло.

Говорете с феновете си

Много хотели просто публикуват съдържание и до там се изчерпва работата им с Facebook. Не правете и вие тази грешка. Опитвайте се да създавате дискусии и да отговаряте на въпроси на вашите потребители. Много често може да се окаже, че бързата и адекватна реакция в социалните мрежи може да ви спечели резервация. Тук е важно да се наблегне и на отговорите на лични съобщения. Все по-често те се ползват за комуникация с брандове, а при нас и за резервации. Опитваме се подтикнем хората да ни търсят на лични съобщения и да комуникираме с тях именно там. Така те се чувстват персонално обгрижени в една среда, която е понятна за тях и, в която се чувстват комфортно. Facebook е най-често място за забавление и комуникация с приятели. Бъдете един от приятелите и предразположете аудиторията си да комуникира свободно с вас. Използвайте малко по-жаргонен език, но без да фамилиарничите прекалено. Използвайте бързи и кратки отговори и не прекалявайте с информацията. Бъдете полезни и отзивчиви, без да се натрапвате.

[creativ_alertbox icon=““ colour=“green“ custom_colour=““]БОНУС: Знаете ли, че скоро Facebook ще пусне реклама в Messenger? Уловката тук е, че функцията ще може да си използва само за потребители, които са ви потърсили първо в чата. Ето още един мотив да стимулирате феновете си да ви пишат![/creativ_alertbox]

Последно ще говорим накратко за рекламите

Използвайте рекламите, но умерено. За съжаление вече е много трудно да се достигне до голяма аудитория без да се използват промотирани постове или платени реклами. Това е част от новите (вече не чак толкова) алгоритни на newsfeed-a. Според Facebook постовете органично могат да достигнат само до 2-3% от феновете ни, което е крайно недостатъчно!

P.S Нашите постове достигат до 25-30% от аудиторията на страницата 🙂

Скоро ще публикуваме и подробно ръководство за това как да използвате Facebook рекламата, за да постигнете максимални резултати в страницата си. До тогава ви съветваме да минете по чеклиста на настоящата статия и да се постараете да изпълните всички съвети. Тогава вече подкрепата на страницата с платени публикации и реклами ще има огромен ефект!

Записване за бюлетин!

Къде може да ни откриете?

Заповядайте в нашия офис!

Как може да се свържете с нас?

Телефон: 0888 426 800

Имейл: office@h2cmarketing.com

Weather provided by MozCast

Още от блога

Виж всички статии

Високата мотивация на екипа и как да я постигнем

Много материали са изписани за мотивацията и как най-добре и правилно да…
Прочитане на статията

12 съвета за мейл кампания, която продава

Въпреки въртящото се в пространството твърдение, че мейл кампаниите са умрели, или…
Прочитане на статията

Запознати ли сте с етикета при хранене?

Идеята ми е да ви покажа с помощта на няколко изображения, основните…
Прочитане на статията

Как да маркетираме Генерация Z – бъдещите ни гости.

Всяко поколение има своите особености и маркетолозите заедно с психолози правят непрекъснати…
Прочитане на статията

Интересни идеи за линк билдинг за хотели

Линк билдинг процеса е с голяма тежест при SEO оптимизация на сайта…
Прочитане на статията

Как SEO оптимизация повиши с 30% заетостта на хотел само за 3 месеца!

Отдавна ми се иска да напиша една по-широка статия за SEO оптимизация и…
Прочитане на статията