Как и защо да премахнем фалшивите фенове от Facebook?

Всяка Facebook страница се хвали с броя фенове, които са я харесали. Всъщност след последните ъпдейти на алгоритъма на Facebook това не е от никакво значение. През месец февруари тази година от Facebook обявиха, че имат регистрирани близо 1.23 милиарда месечно активни потребители, а 11.2% от тях са фалшиви профили. Това е огромна бройка от хора, които харесвайки вашия бизнес само му вредят.

Новият Ъпдейт на алгоритъма от Facebook

През последната година идеята за развитие на Facebook претърпя много промени. Огромна част от тях беше и си остава борбата с фалшиви профили и купени фенове. Много малки и средни бизнеси пострадаха вече сериозно от новите алгоритми за рийч на публикациите на фен страниците. Нека говорим с конкретни цифри и примери. Да предположим, че Facebook страницата на хотела ви има 10 000 фена. Страницата е популяризирана с платени реклами за привличане на аудитория и то преди новите функции за строго таргетиране. Предположете, че 11.2% от тях са фалшиви профили, което прави 1120 флашиви фена, които няма да ви посетят, колкото и да ги агитирате.

От друга страна новият алгоритъм намали органичният рийч (постове, които не са промотирани с платени Facebook Ads) на постовете на фен страниците до мижавите 2-6% от аудиторията. Нека отново сметнем 10 000 фена, от които без реклама постовете ви стигат до максимум 600 човека. Взимайки предвид и фалшивите профили, които най-вероятно са харесали страницата ви, вашите послания стигат до изключително малко потенциални ваши гости.

Какво можем да направим в случая? Ясно е че няма как да се преборим с органичния рийч и да го направим по-голям от това, което Facebook е решил, но можем да изключим поне фалшивите профили и така да достигнем до по-голем брой истински фенове.

1. Как да разпознаем фалшивите профили?

 Най-често можем да разпознаем фалшивите профили по снимките на профила, картинките на корицата и колко често използват профила си в социалната мрежа.

Когато отворим страницата с нашите фенове и скролнем надолу сред тях, трябва да следим за хора със съмнителни снимки на профилите. Профилните снимки, в които може да се усъмните са най-често тези, които изглеждат професионално направени и прекалено украсени. Снимките на корицата също е важен знак. Ако забележите, че човека, никога не е сменял снимката, значи има нещо гнило. Последно и може би най-важно е да проследите активността на съмнителния профил. Проучване сочи, че 43% от фалшивите профили никога не са регистрирали активност през профилите си, след първоначалната регистрация. Това е най-сигурният сигнал за фалшив профил. Същото това проучване показва, че 97% от тези фалшиви профили са женски, което не е изненада 🙂

Ако всичките тези компоненти не ви усъмнят, но все пак се колебаете може да разгледате допълнителна информация, като например местожителството на човека, както и групите, в които участва и страниците, които харесва. Най-голямата част от фалшиви профили идва от държави, като Индия, Бангладеш, Малайзия, Индонезия и други. Често фалшивите профили също така участват в групи, които целят продажба на лайкове или размяната им. Видите ли подобно нещо, това е знак за фалшив профил.

2. Как да премахнем фалшивите фенове?

Както всички, знаете съвсем скоро фен страниците във Facebook претърпяха огромна промяна. С няколко скрийна ще покажа, как да премахмете съмнителен профил от феновете си.

фалшиви facebook профили

Първо отворете страницата, на която трябва да сте администратор, след това в лявото меню ще видите действията по страницата ви през последната седмица. Първото поле е лайковете – кликнете върху него и ще се появи прозорец. След това кликвате върху See All и се показва прозореца, който виждате отдолу със всичките фенове на страницата ви.

как да премахме фалшивите профили във Facebook страниците

До всеки профил има малко зъбчато колело, което ви дава 2 опции – да направите профила администраторски или да го премахнете от страницата си.

3. Как да защитим страницата си?

След като се научихме как да премахваме съмнителните фенове, трябва да се научим и как да защитим страницата си от бъдещи лайкове от фалшиви фенове. Тук функциите не са много богати, но помагат. Отваряме отново страницата и отиваме в менюто Settings.

как да защитим страницата си от фалшиви лайкове

Под менюто Country Restrictions ще открием 2 опции:

  • Показване на страницата само на хора от определени от нас държави
  • Скриване на страницата на хора от определени от нас държави

Функциите са на ниво държави, което е много ограничаващо. При хотелския бизнес е трудно да ограничим страницата си само за българския пазар, но от друга страна, колко от вас публикуват дву или триезични статуси? Ако смятате, че имате възможност да се показвате в чужди държави и ще представите интересно и важно съдържание за чуждоезични потребители използвайте втората опция и ограничете споменатите горе държави, които са основния източник на фалшиви профили и купени лайкове.

Нека не забравяме, че ограничавайки показванията на страницата ни, ние я крием и от бъдещи посетители, които живеят в споменатите държави, но са Българи, което може да е нож с две остриета.

Най-големият източник на лайкове от фалшиви профили са игри с награди, както и от рекламите. Таргетирайте ги много добре. По-добре е да достигнете до по-малка аудитория, отколкото да достигнете до грешна такава.

Съвсем скоро ще публикуваме и подробна статия за новите методи за таргетиране на рекламите и правилното използване с цел повече продажби.

Записване за бюлетин!

Къде може да ни откриете?

Заповядайте в нашия офис!

Как може да се свържете с нас?

Телефон: 0888 426 800

Имейл: office@h2cmarketing.com

Weather provided by MozCast

Още от блога

Виж всички статии

Facebook забранява изкуственото харесване на страници.

Много често се случва, когато си скролвате из Facebook  да попаднете на…
Прочитане на статията

Как да маркетираме Генерация Z – бъдещите ни гости.

Всяко поколение има своите особености и маркетолозите заедно с психолози правят непрекъснати…
Прочитане на статията

Панда 4.0 на свобода. Трябва ли да се притеснявате за хотелския си сайт?

Още вчера излезна новината, че Гугъл са пуснали на свобода нова Панда.…
Прочитане на статията

Често употребяван жаргон в бизнеса

Често употребяваме някои термини и жаргони в работата си и е полезно…
Прочитане на статията

11 бързи начина да повишим organic reach във Facebook

Откакто Facebook промениха алгоритъма, на newsfeed-а много от постовете ни остават скрити…
Прочитане на статията

TripBarometer 2015: 5 основни тренда при пътуващите през 2015 г.

TripAdvisor излиза с много полезна информация, която се отнася за настроенията и…
Прочитане на статията