Go green :)

Обичаме земята, на която живеем. Обичаме природата, която ни заобикаля, а колко се грижим за нея? Всяко домакинство може да спомогне за намаляването на вредните емисии, както и енергоспестяването. Колко от вас се стараят да намалят разходите за енергия в домовете си, а колко от вас го правят и в работата си?

Ако всеки от нас даде своята малка част в големия пъзел, може да живеем в много по-добър свят. Предлагам Ви 7 начина да оптимизирате замърсяването и енергийната ефективност на вашия хотел.

1. Прането.

Замислете се колко препарати, енергия и най-вече вода отиват за прането на вашия хотел всеки месец. Ако спестим поне малка част от него, значи сме постигнали огромен успех. Как да го направим? Елементарно и дори мисля, че повечето от вас вече са го направили. Съвсем спокойно може да направите пирамидки, които да сложите на плота в банята, на които с подбробности да е описано, каква ще бъде ползвата за планетата, ако гостите откажат всеки ден да им се перат кърпите. Същото важи и за чаршафите. Молите гостите да избират дали желаят да им бъде сменено бельото или не. В хотелите, с които сме работили слагаме един ламиниран лист от рециклирана хартия, който се слага на възглавниците, ако гостите не желаят да им бъде сменено бельото. Препоръчвам ви на тези рекламни материали подбробно да опишете какви ще са позитивите от това тяхно действие.

2. Почистването.

Тази практика не е популярна в България, но в Европа и най-вече в Америка придобива все по-голяма известност. Известна верига хотели (с над 1000 обекта по цял свят) от 2009 година насам налага подобна „зелена“ политика за почистването на стаите. Естествено, тази политика е избор на гостите и съответно всички избрали да помогнат получават някакъв бонус от хотела. Така те демонстрират, че наистина са ангажирани с инициативата и са съпричастни. Може да предложите бонус на гостите под няколко форми. Предложете им избор, винаги това е най-добрият вариант. Например, дайте ваучер с отстъпка или с фиксирана сума за някоя услуга в хотела. Друга опция е да предложите на госта да дарите от негово име сумата, която сте изчислили, че ще спестите от едно почистване на неговата стая. Така демонстрирате още повече ангажираност и наистина ефекта ще бъде по-голям от това да останете безучастни и да разчитате само на гостите. Отново ще ви посъветвам: Задължително оставете гостите да имат избора, като е хубаво да са добре информационно запознати, за да имате шанс да повлияете поне малко на избора им позитивно.

3. Енергоспестяващо осветление.

Няма нужда да пише много. На всеки е ясно, какво трябва да се направи и как. Използвайте също така и сензори за осветлението и енергоспестяващи крушки, на колкото се може повече места.

4. Енергоспестяващи батерии на душовете.

Много фирми предлагат подобни „джаджи“. Това е един накрайник за душа, който по никакъв начин не променя качеството на услугата, която предоставяте, но същевременно спестява много количество вода. Инвестицията не е много голяма, но със сигурност е задължителен ход, ако искате да преобразувате идеологията си към еко такава.

5. Екосъобразно отопление.

Тук най-добре е отопление на природен газ. Задължително е санирането на сградата, ако нямате такова.

6. Разделно събиране на отпадъци.

Това е едно от най-лесните неща и същевременно, едно от най-ефективните. Пробвайте да сложите кошчета за разделно събиране на отпадъците в стаите или в коридорите на хотела. Също така в кухнята, на бара и другите места, където има стари кошчета за комбиниран отпадък. Прави огромно впечатление и със сигурност ще има ефект. Скоро въведохме тази политика в един от хотелите, които управляваме и ще напиша впечатленията си, как това влияе на гостите, веднага щом имам повече данни, които да анализирам.

7. Запознайте гостите с последиците от изхвърлянето на огромни количества храна.

Във всяко заведение за хранене, количестовото храна, което се изхвърля, надвишава в пъти, това което се консумира. Направете една информационна брошура с повече информация, колко енергия и колко вода се изразходва за приготвянето и. Има една страхотна инициатива, с която може да се запознаете тук -> http://www.lovefoodhatewaste.com/ Запознайте се добре с идеята и я приложете. Хората стоящи зад тази инициатива са много отворени и отзивчиви, ако им пишете един мейл, ще откликнат веднага и няма проблем да ползвате логото и материалите им. Ефекта беше изненадващо голям и количеството храна, което изхвърляхме се намали значително. (в този конкретен хотел се работеше на полупансион)

8. Направете още една крачка.

Тук вече се отклонявам малко, но ми хрумна още една идея. Сигурен съм, че повечето от вас са виждали в големите градове станции за зареждане на електроавтомобили. Със сигрност е трудно, но надали невъзможно, вие да имате такава в хотела, но какво ви пречи да направите пакет за хора, които използват подобни автомобили. Една подобна крачка още повече ви обвързва с идеята за еко пътя, по който всички рано или късно ще трябва да поемем, за да живеем в един по-добър свят 🙂

В заключение ще ви посъветвам задължително да се опитате да ангажирате гостите си възможно най-занимателно в тези свои начинания. Когато, не само изисквате, но и давате ще получите много по-голям процент заинтересовани хора. Организирайте игри, семинари или лекции в хотела с цел запознаване с настоящите проблеми в екологичното равновесие във вашия регион. Организирайте различни инициативи свързани с опазването на околната среда и природата и ангажирайте в тях гостите си, като разбира се, им давате някакви преференции. Поинтересувайте се за програмите на екологичните организации във вашия регион и се включете в тях. Не е задължително само финансово. Включете се самите вие с помощ, след това снимайте процеса, опишете го и качете материалите на сайта си, така че повече хора да го видят и да помогнат следващия път. Организирайте самите вие инициатива.

Например, скоро организирахме изграждането наново на една беседка в нашия регион, която беше се разрушила, заради големите снегове. Събрахме наши приятели и обявихме специален пакет за настаняване, за хора които искат да участват в инициативата. Дадохме безплатно няколко нощувки, организирахме едно хубаво барбекю на открито, забавлявахме се и естествено поработихме. Успяхме да изградим уникално кътче в близост до една от най-големите природни забележителности в региона. В резултат на това хората използват беседката и най-вече барбекюто, което направихме и сега опастността от пожар в гората е минимализиран. Цялото това нещо ни струваше смешни пари, буквално. Ако желаете да стигнете по-далеч, извикайте някоя местна медия да отрази събитието или направете ПР материал и им го разпространете. Ситуацията е win-win 🙂

Надявам се да съм ви спечелил за каузата. Ако е така ударете едно рамо, така че повече хора да се присъединят към позитивната идея и споделете статийката в социалните мрежи 🙂

Записване за бюлетин!

Къде може да ни откриете?

Заповядайте в нашия офис!

Как може да се свържете с нас?

Телефон: 0888 426 800

Имейл: office@h2cmarketing.com

Weather provided by MozCast

Още от блога

Виж всички статии

Сайтове, които всеки хотелиер трябва да следи. Най-пълният списък за сигурен успех!

Решихме да споделим един прекрасен списък със сайтове на тема хотелиерство и…
Прочитане на статията

Статистика за онлайн резервациите според вида устройство.

Технологиите навлезнаха в туристическата индустрия с пълна сила. Напоследък наблюдаваме огромно засилване…
Прочитане на статията

7 бързи съвета как да привлечем повече онлайн ревюта

Онлайн репутацията на всеки бизнес е от огромно значение. Надали е нужно…
Прочитане на статията

Как и защо да премахнем фалшивите фенове от Facebook?

Всяка Facebook страница се хвали с броя фенове, които са я харесали.…
Прочитане на статията

Накарайте гостите да резервират директно при вас!

Борбата за гости винаги е съществувала сред хотелите и ОТА (online travel…
Прочитане на статията

Ревютата от гости – супер оръжие за контент маркетинг стратегията ни.

Използването на контент маркетинг в нашият маркетинг микс е жизненоважен елемент за…
Прочитане на статията