Как да проверим дали сайтът ни е Mobile friendly за Google?

От заветната дата 21 Април 2015 година Google пусна новия си ъпдейт, който дава преимущество на сайтове, които са оптимизирани за мобилни устройства и таблети. Най-общо казано, ако искате сайтът ви да се класира на предни позиции или да задържи предните си позции ако има такива, той задължително трябва да бъде удобен за употреба и от смартфони.

Mobile-Friendly site by google rules h2c marketing

Защо ни трябва mobile friendly сайт?

Голямата истерия около Mobilegeddon доведе до много нови сайтове и много готин интерфейс, което е голямо удобство за потребителите на мобилни устройства. По данни на PhocusWright мобилните резервации в Европа през 2015 година ще достигнат близо 25% от общия брой. При положение, че около 40-45% от общия брой резервации са направени онлайн, мобилните резервации са доста голяма хапка за всеки хотел. Никой не може да си позволи да я изпуска, най-вече поради факта, че тенденциите през последните 2-3 години показват, че растежа е постоянен и е около 5-7% годишно, което предполага, че до няколко години ще мине 50%.

Тази стряскаща за някои статистика, може да обърка плановете на някои и да изстреля други. Не бъдете от изненаданите. Планирайте предварително! Новият сайт, удобен за мобилни устройства се превръща от ненужна екстра в инвестиция в бъдещето.

Как да проверим дали нашият сайт е mobile friendly?

1. Първият и най-лесен вариант е да го отворим в браузъра и с мишката да смалим прозореца, като го стесним отстрани. При положение, че сайтът промени визията си и се визуализира спрямо малкото пространство, в което сме го принудили да се побере, значи всичко е ОК. При положение, че част от него изчезне или не е видима, а се налага да се наглася, значи със сигурност той не е mobile friendly.

2. Вторият вариант за проверка също е лесен, като за целта ще използваме един безплатен инструмент на Google, който ще ни даде лесно и просто отговор ДА или НЕ! Проверката може да направите на този адрес: Mobile Friendly check. Въвеждате адреса на сайта в полето и цъкате „Анализиране“, след няколко секунди имате готов резултат. Инструменатът е на български и се ползва изключително лесно и удобно.

Получите ли резултат в зелено, значи всичко е точно и няма причина да се безпокоите, но получите ли червен резултат трябва сериозно да помислите дали искате парче от лъвския пай!

Друг много интересен инструмент, с който трябва да проверите сайта си е Page Speed Insights. С помощта му може да видите каква оценка дава на скоростта на сайта ви Google. Допълнително има и оценка за използваемостта на сайта на мобилни устройства, както и полезни съвети какво точно да се коригира, за да постигнете по-добри резултати в оптимизацията му. Отново е нужно да попълните адреса на сайта в полето и да Анализирате. След секунда получавате и резултатите.  Не случайно анализът за мобилни устройства е първият таб, а за Desktop устройства е втори. В анализа за мобилни и таблети може да видите скоростта за зареждане, както и оценка за практическата работа на потребителите. При положение, че сайтът е ОК, трябва да получите висок резултат от над 95 за работата на сайта за мобилни устройства.

Записване за бюлетин!

Къде може да ни откриете?

Заповядайте в нашия офис!

Как може да се свържете с нас?

Телефон: 0888 426 800

Имейл: office@h2cmarketing.com

Weather provided by MozCast

Още от блога

Виж всички статии

Какво да избягваме в нашите празнични мейл кампании.

Сезонът на празниците наближава, а с него и възможността да постигнем максимална…
Прочитане на статията

Реклама във Фейсбук – за и против аутсорсването и?

Със сигурност това е въпрос, който много от вас си задават. Какви…
Прочитане на статията

TheBookingTruth – новият проект на booking.com

Новото отроче на booking.com е факт. Специализиран сайт, създаден да бори едно…
Прочитане на статията

Запознати ли сте с етикета при хранене?

Идеята ми е да ви покажа с помощта на няколко изображения, основните…
Прочитане на статията

8 статистики, които ви трябват за да доставяте на гостите си супер обслужване!

Обслужването в хотелите винаги е сред топ 3 критерия за избор на…
Прочитане на статията

Facebook забранява изкуственото харесване на страници.

Много често се случва, когато си скролвате из Facebook  да попаднете на…
Прочитане на статията