Как да проверим дали сайтът ни е Mobile friendly за Google?

От заветната дата 21 Април 2015 година Google пусна новия си ъпдейт, който дава преимущество на сайтове, които са оптимизирани за мобилни устройства и таблети. Най-общо казано, ако искате сайтът ви да се класира на предни позиции или да задържи предните си позции ако има такива, той задължително трябва да бъде удобен за употреба и от смартфони.

Mobile-Friendly site by google rules h2c marketing

Защо ни трябва mobile friendly сайт?

Голямата истерия около Mobilegeddon доведе до много нови сайтове и много готин интерфейс, което е голямо удобство за потребителите на мобилни устройства. По данни на PhocusWright мобилните резервации в Европа през 2015 година ще достигнат близо 25% от общия брой. При положение, че около 40-45% от общия брой резервации са направени онлайн, мобилните резервации са доста голяма хапка за всеки хотел. Никой не може да си позволи да я изпуска, най-вече поради факта, че тенденциите през последните 2-3 години показват, че растежа е постоянен и е около 5-7% годишно, което предполага, че до няколко години ще мине 50%.

Тази стряскаща за някои статистика, може да обърка плановете на някои и да изстреля други. Не бъдете от изненаданите. Планирайте предварително! Новият сайт, удобен за мобилни устройства се превръща от ненужна екстра в инвестиция в бъдещето.

Как да проверим дали нашият сайт е mobile friendly?

1. Първият и най-лесен вариант е да го отворим в браузъра и с мишката да смалим прозореца, като го стесним отстрани. При положение, че сайтът промени визията си и се визуализира спрямо малкото пространство, в което сме го принудили да се побере, значи всичко е ОК. При положение, че част от него изчезне или не е видима, а се налага да се наглася, значи със сигурност той не е mobile friendly.

2. Вторият вариант за проверка също е лесен, като за целта ще използваме един безплатен инструмент на Google, който ще ни даде лесно и просто отговор ДА или НЕ! Проверката може да направите на този адрес: Mobile Friendly check. Въвеждате адреса на сайта в полето и цъкате „Анализиране“, след няколко секунди имате готов резултат. Инструменатът е на български и се ползва изключително лесно и удобно.

Получите ли резултат в зелено, значи всичко е точно и няма причина да се безпокоите, но получите ли червен резултат трябва сериозно да помислите дали искате парче от лъвския пай!

Друг много интересен инструмент, с който трябва да проверите сайта си е Page Speed Insights. С помощта му може да видите каква оценка дава на скоростта на сайта ви Google. Допълнително има и оценка за използваемостта на сайта на мобилни устройства, както и полезни съвети какво точно да се коригира, за да постигнете по-добри резултати в оптимизацията му. Отново е нужно да попълните адреса на сайта в полето и да Анализирате. След секунда получавате и резултатите.  Не случайно анализът за мобилни устройства е първият таб, а за Desktop устройства е втори. В анализа за мобилни и таблети може да видите скоростта за зареждане, както и оценка за практическата работа на потребителите. При положение, че сайтът е ОК, трябва да получите висок резултат от над 95 за работата на сайта за мобилни устройства.

Записване за бюлетин!

Къде може да ни откриете?

Заповядайте в нашия офис!

Как може да се свържете с нас?

Телефон: 0888 426 800

Имейл: office@h2cmarketing.com

Weather provided by MozCast

Още от блога

Виж всички статии

Защо лошата репутация онлайн вреди на резервациите?

Свободният и безплатен достъп до интернет доведе до навлизането в тази територия…
Прочитане на статията

Как правилно да отговаряме на интернет ревюта от гостите ни.

Много от вас знаят какво е ORM, но все пак се чувствам…
Прочитане на статията

Заблудата в аматьорските ревюта на хотелите.

Онлайн ревютата на хотелите са силно определящ фактор при избора на следващата…
Прочитане на статията

Как да извлечем повече от отдела ни за резервации

Колко от вас някога са се чудили дали могат да постигнат по-добра…
Прочитане на статията

Как да повишим заетостта на хотела в слабите периоди

Всеки хотел има силни и слаби сезони. Ценовата ни политика се базира…
Прочитане на статията

Какво да избягваме в нашите празнични мейл кампании.

Сезонът на празниците наближава, а с него и възможността да постигнем максимална…
Прочитане на статията