[Част 2] Пълно Pinterest ръководство

В първата част на статията ви запознах с основните функционалности на социалната мрежа, както и някои нейни положителни черти. Надявам се да съм ви накарал да си направите профил на хотела и вече да се интересувате как да го популяризирате и напълните с последователи. Точно това е идеята на следващите писания.  Някои от съветите ще се повторят, но ще се постарая да ги погледна от друга гледна точка и да допълня полезна информация и статистика.

1. Потвърдете истинността на профила си.

В предната част съм описал точно как става, но не и защо е толкова важно. Потвърдените акаунти създават доверие в последователите. Нека предположим, че управлявате хотел от известна верига, който е популярен и наложен. Много често се появяват фенове или „доброжелатели“, които могат да създадат профил на хотела ви и да го напълнят със съдържание, с което вие не бихте желали да се ангажирате. Точно тогава, когато профилът ви е потвърден с малкият чек до линка към сайта, човекът ще бъде сигурен, че е попаднал на правилното място. Тази стратегия е много актуална и се прилага вече и от други социални мрежи, като Google + и в последно време Facebook. Разликата е, че при Facebook потвърждаването става от администраторите и то към момента само на популярни личности и брандове. За България към момента не съм срещал страница, която да е потвърдена. От друга страна потвърждаването на листинга или страница в Google + става доста сложно. Варианта е с телефонно обаждане, което ви диктува определен код, който да въведете в системата или чрез картичка, която понякога може да чакате няколко месеца и така и да не дочакате.

2. Използвайте Богати пинове (Rich pins).

Тези пинове са много атрактивни и ви позволяват да добавяте много повече детайли към всяко изображение. По този начин то се отличава от останалите и изпъква на техния фон, като го прави по-привлекателно към потребителите ви. Колкото по-хващащи окото са изображенията във всеки аспект, толкова повече шансове имате те да ви последват.

Съществуват 5 вида rich pins – продуктови, за рецепти, за статии, за филми и за местоположения. Те биват идеални, както за брандове, така и за блогове.

Обикновените пинове съдържат само описание, докато rich pins имат отделено място за заглавие, което дори при репин си остава и не може да бъде променяно. Това е много полезна функция, която ви позволява, дори при много голямо вирусно разпространение на някое изображение то винаги да показва вас като автор и заглавие, което вие сте преценили.

Ето и няколко примера за подобни rich pins:

richpin

 Основните 2 категории, които са и най-често използвани са тези за рецепти и продукти. Те дават много допълнителна информация, която може да се стори много полезна за последователите ви и те да решат да ви последват.  Този интерес към тях се дължи на един много важен факт за аудиторията, която основно посещава социалната мрежа.

Близо 80% от всички потребители на Pinterest са жени, а 92% от пиновете са създадени отново от жени. Като добавим и факта, че 84% от тези жени са активни потребители на мрежата и качват средно по 158 изображения на акаунт, статистиката става много интересна и полезна.

Третият вид rich pins са статиите. Това мисля е най-полезното за нашия бранш. Много хора репинват определена статия с цел да я прочетат след известно време или да я споделят с приятелите си, защото са я намерили за полезна. Този инструмент за по-широк обхват на материалите ви може да се окаже златна мина, особено като знаем и каква е основната аудитория на Pinterest.

Интегрирането на тези rich pins е в четири основни стъпки, като според уменията ви може да се наложи да ползвате помощта на хората, които поддържат сайта ви.

Основните 4 стъпки са:

1. Преценете кой вид rich pins искате да интегрирате.

2. Запознайте се с документацията

3. Добавете нужните метатагове към сайта си

4. Потвърдете Rich Pins и ги приложете в Pinterest

3. Направете сайта си Pinterest friendly.

Отново в част 1 обясних как става това, но има и други начини да направите Pinterest. Освен бутона за споделяне върху всяко изображение в сайта, може да интегрирате и специален widget, който да показва последните пинове от вашия профил. Това ще направи изключително лесно споделянето и харесването на определени Дъски от вашия профил. Може на някоя страница, като например, тази със снимките на стаите ви отстрани да сложите widget с дъската, в която сте качили всички снимки на стаите. Именно за това в част 1 ви посъветвах да разделите различните типове снимки в отделни дъски.

пинтерест widget

Това е пример, как изглеждат различни widget-и и как са интегрирани в сайт.

4. Оптимизирайте изображенията си.

Хората обожават красиви изображения. Старайте се всичко, което качвате да бъде красиво, цветно, интересно, с ярки и изчистени цветове. Разкрасете картинките си преди да ги качите в Pinterest. Има достатъчно инструменти за това, които са безплатни и могат да им придават много красиви оттенъци. Например, старайте се да не качвате картинки на бял фон или такива с тъмни и бледи цветове.

Вертикалните картинки определено се справят по-добре от хоризонталните! Старайте се да бъдат с размери 730х1200 пиксела.

Освен, че ще бъдат по-привлекателни за последователите ви, те ще стимулират повече интерес и съответно продажби.

5. Внимавайте кога пинвате

Има тонове изписани материали, кога е най-удачното време да поствате в различните социални мрежи. Също така ако се разтърсим можем да открием и статии с милиони съвети, колко дълги постове да слагаме, кога да ги споделяме и т.н. Лично аз рядко се доверявам на такива писания, не защото твърдя, че не са правилни, просто защото смятам, че са правени от човек, който няма наблюдение върху вашия бизнес. И като казвам вашия, нямам предид хотелския като цяло, а върху лично вашия хотел. Всеки бизнес си има особености и специфична аудитория, която харесва различни неща. Нашата задача е да се съобразяваме с нея и да и представяме това, което тя търси и когато го търси. Моят съвет е да експериментирате и да следите резултатите. Така най-лесно ще разберете, кога аудиторията ви седи онлайн. По мое лично наблюдение, това се случва по едно и също време на деня и обикновено това е вечер.

6. Пинвайте и репинвайте

Това е най-лесния и сигурен начин да се сдобиете с много и най-различни последователи. Когато качите снимките си и се ограничите до тях, това ще ограничи и хората, до които те ще стигнат. Използвайте търсачката на Pinterest и потърсете релевантни изображения за вашия хотел. Например ако сте СПА хотел, потърсете картинки свързани с различни терапии, масажи и процедури. Репинвайте ги на някоя ваша стена, която специално сте създали за целта. Тогава това ще излезне на хората, които също са ги споделили и има голяма вероятност, те да ви последват или поне да разлгедат вашите албуми. Както и във всички социални мрежи, така и тук, постоянността е важна. Гледайте да зареждате ново съдържание по-често и редовно. Хубаво е поне 1-2 пъти седмично да разглеждате интересни изображения и да ги споделяте по вашите дъски. Не прекалявайте. Всичко прекалено е много и не е приятно за потребителите, така че се старайте да хванете златната среда. Ще я нацелите, само когато експериментирате!

7. Използвайте останалите социални мрежи.

Както знаем, Facebook е царят в България. Всеки хотел има бизнес страница там и я използва ежедневно (надявам се:)). Няма по-сигурен начин да привлечете нови последователи от тези, които вече са ви харесали. Кажете на хората, че сте в Pinterest и те ще дойдат при вас. Направете един хубав пост с красива и грабваща окото картинка и го промотирайте. Както вече знаем органичният рийч във Facebook е под 4% от феновете ви, затова ще се наложи и да си платите някаква дребна сума. Съшо така, може да добавите таб на страницата си във Facebook, където отново излизат последните пинове, които сте качили. Използвайте и другите канали за реклама. Включете последите Pinterest изображения от профила си в следващата мейл кампания, която планирате.

TIP: Мейл клиентът MailChimp има специални възможности за изпращане на ново съдържание, споделено в Pinterest. Така лесно и бързо може да го разпространите на най-верните си фенове и клиенти.

Ако няма ефект моментално, не се отказвайте. Пробвайте няколко пъти месечно да споделяте профила си в Pinterest и да подканвате феновете си да го последват. Използвайте и другите социални мрежи, в които имате профили: Google +, Instagram, Tumblr, Twitter и други.

Като заключение мога да кажа:

Ако искате хората да ви последват в Pinterest, помолете ги! След това им покажете, защо трябва да го направят, като оптимизирате изображенията на сайта си!

Записване за бюлетин!

Къде може да ни откриете?

Заповядайте в нашия офис!

Как може да се свържете с нас?

Телефон: 0888 426 800

Имейл: office@h2cmarketing.com

Weather provided by MozCast

Още от блога

Виж всички статии

[Част 1] Пълно Pinterest ръководство.

Pinterest е една от най-бързо набиращите сила социални мрежи. Мрежата датира от…
Прочитане на статията

6 съвета как да използвате маркетинг чрез съдържание, който да продава!

Напоследък все повече се говори за маркетинг чрез съдържание или така нареченият…
Прочитане на статията

Защо не трябва винаги клиентът да е прав!

Във всеки бизнес в сфертата на услугите, максимата "Клиентът винаги е прав"…
Прочитане на статията

Защо лошата репутация онлайн вреди на резервациите?

Свободният и безплатен достъп до интернет доведе до навлизането в тази територия…
Прочитане на статията

Статистика за онлайн резервациите според вида устройство.

Технологиите навлезнаха в туристическата индустрия с пълна сила. Напоследък наблюдаваме огромно засилване…
Прочитане на статията

Как да проверим дали сайтът ни е Mobile friendly за Google?

От заветната дата 21 Април 2015 година Google пусна новия си ъпдейт,…
Прочитане на статията