Реклама във Фейсбук – за и против аутсорсването и?

Със сигурност това е въпрос, който много от вас си задават. Какви са възможности и какви са плюсовете и минусите на двете стратегии и коя да изберем, за да използваме максимално потенциална на хотелската реклама във фейсбук?

Тези и още много въпроси се въртят в главите на много собственици и мениджъри на хотели и турситически агенции и с право.

Какво място заемат социалните мрежи в туризма?

В днешно време маркетингът в социалните мрежи се превърна в задължителен елемент от маркетинг микса на всеки бранд, а в туризма той е повече от задължителен. Социалните мрежи са част от пътешествията на всеки човек и използването им се вижда във всеки етап от почивката. От планирането и проучванията до споделянто на спомени дълго време след като почивката е свършила вече. Като част от този голям цикъл водещо място (поне в България) има Facebook. Следващите позиции се държат от Instagram, Google +, отчасти Pinterest и Twitter. Именно по тази причина съществуването на хотела ви във всяка една от тези социални мрежи е съществено. Съществено е и правилното присъствие, такова, каквото вашите клиенти очакват.

Защо трябва да присъстваме в социалните мрежи?

Една моя преподавателка в университета беше казала: „По-добре да си в социалните мрежи и да знаеш какво хората говорят за теб, дори да е лошо, отколкото да нямаш идея какво се случва там. Те така или иначе ще си говорят за теб, с или без твоето присъствие“. Изводът от това е, че по-добре там отколкото като щраус с главата в пясъка.

Как да се възползваме от правилния SMM Маркетинг?

В този ред на мисли ще вметна една случка от скоро с един наш клиент, който имаше голямата дилема дали да присъства въобще във Facebook или не. Неговият аргумент беше, че има много служители, които напускат хотела и след това оплюват фирмата в интернет. Страховете на човека бяха, че това ще има по-скоро негативен, отколкото позитивен ефект. В наша мисия се превърна идеята да го убедим в противното, като основният ни аргумент беше, че колкото са недоволните служители/клиенти, то доволните са 100 пъти повече! Хотелът беше с добро обслужване и отлично реноме пред гостите, което щеше със сигурност да се отрази на онлайн репутацията му в социалните мрежи. Успяхме да убедим човека и сега той се радва на успешна Facebook страница с много последователи и хубав рейтинг. В момента предприемаме стъпки към разрастване на неговото присъствие в други социални мрежи, като успеха според нас е гарантиран на база отличната услуга, която той предоставя в хотела си.

Нека преминем към същината и да извадим няколко позитива и негатива на двете стратегии за управление на хотелската реклама във фейсбук:

Позитиви при управление на маркетинга в социалните мрежи от наето лице в хотела:

 • Определено най-големият позитив е факта, че човек от фирмата най-добре ще познава бизнеса и и ще комуникира с публиките възможно най-правилно и релевантно
 • Вторият плюс е възможността пряко да контролирате човека извършващ тази дейност.
 • Може да предприемете повече рискове и да растете на база възможностите си
 • Няма какво да се лъжем. Кой му пука повече за бизнеса ви от вас самия?

Минуси при управлението на социалните мрежи без външна намеса:

 • Най-големият минус е цената. Със сигурност наемането на сллужител, който да върши тази работа струва пари. Повече пари от наемането на фирма, която се занимава само с това.
 • Не знаете какви цели да поставите на служителя и как да следите дали работата му е правилна и добре свършена.
 • Не можете да определите правилната заплата, на база която да намерите правилният служител
 • Никога не може да сте сигурни, че този, който наемате е правилният човек

В заключение на изложените позитивни и негативни страни ще дам и своето мнение по въпроса. Ще го обобщя в няколко точки:

 • Аутосрсването на smm маректинг е много удобно и изгодно за по-малки хотели, които не могат да отделят човешки ресурс и голяма сума за услугата. Има фирми, включително и нашата, които извършват услугата за много малка месечна такса, просто защото това работят и процесът им е оптимизиран и с по-малко разходи постигат по-големи резултати.
 • Възлагането на дейснотта на фирма не е много правилно за хотели, които имат маркетинг отдел, който се грижи за присъствието на хотела онлайн. За тази работа има назначени хора, които трябва да я разбират тази работа. Поради естеството на работата и всекидневните промени, които системата за реклама търпи или почти ежемесечните промени на алгоритъма на социалната мрежа се налага човекът да е в час непрекъснато с новостите. По тая причина за средни и големи хотели се препоръчва менажиране на дейността от служител на хотела. Препоръката ни е да изпращате служителите си на обучения и конференции по въпроса, просто за да са в крак с промените.
 • За най-големите вериги хотели ситуацията е много различна според ръководството. Някои предпочитат аусорсването, а други инхаус менажирането на процесите. Въпрос на избор на мениджмънта.

Нека сега отделим малко внимание на позитивите и негативите при аутсорсване на дейснотта към фирма за маркетинг и онлайн реклама, като H2C Marketing.

Плюсовете са:

 • Поддръжка на онлайн присъствието ви според последните стандарти и съобразено с последните новости на алгоритъм на социалните мрежи. Цял екип ще се грижи за вашите дейности в социалните мрежи, което е добре за разнообразието на комуникацията.
 • Поддръжка на качествена реклама във фейсбук и всекидневното и оптимизиране от цял екип специалисти. Няма да се налага да давате повече пари за клик, отколко трябва, защото няколко човека ще следят рекламите ви и ще ги оптимизират с цел да постигнат възможно най-добри резултати.
 • Ще се използват екстраси, като дизайн на визуалните материали, които се ползват за рекламите, както и безплатни съвети за оптимизация на процесите

Минусите, колкото и да не ни се иска да ги споделяме 😛

 • Със сигурност съдържанието, което се публикува ще пострада, защото няма човек, който да може да публикува по-интересно и релевантно съдържание от вас самите
 • Няма как да се реагира при криза достатъчно бързо, без съпорт от някой от екипа на хотела, който да обясни ситуацията на екипа на маркетинг агенцията
 • Много фирми ще се постараят да изпомпат възможно най-много пари от вас без да донесат никаква значителна принадена стойност. Не се подлъгвайте, че всички са такива, защото намирането на правилната компания не е невъзможно 🙂

В заключение ще кажа, че ви съветвам да премерите много правилно възможностите преди да вземете правилното за вас решение. Със сигурност внимавайте на кого доверявате smm маркетинг стратегиите си и моля, не мислете, че това е лесна работа! Не си мислете, че един студент или служителите на рецепция са способни да вършат работата правилно, така че да има положителен ефект върху репутацията ви онлайн или върху резервациите ви, защото една правилно развита стратегия за маркетинг в социалните мрежи може да донесе значителен брой резервации. Само за пример ще дам един наш клиент, който за последната година получи над 80 резервации само през Facebook!

So keep calm&go social 🙂

Записване за бюлетин!

Къде може да ни откриете?

Заповядайте в нашия офис!

Как може да се свържете с нас?

Телефон: 0888 426 800

Имейл: office@h2cmarketing.com

Weather provided by MozCast

Още от блога

Виж всички статии

12 празнични Facebook игри, които може да направите за 15 минути

Сезона на празниците наближава, а с него идват и големите промоции и…
Прочитане на статията

Запознати ли сте с етикета при хранене?

Идеята ми е да ви покажа с помощта на няколко изображения, основните…
Прочитане на статията

Сайтове, които всеки хотелиер трябва да следи. Най-пълният списък за сигурен успех!

Решихме да споделим един прекрасен списък със сайтове на тема хотелиерство и…
Прочитане на статията

10 начина да събирате мейли на клиенти доброволно!

Мейл маркетинг е супер трик да повишим заетостта си и да ангажираме…
Прочитане на статията

Няколко реплики забранени пред гостите

Често ни се налага да се оправдаваме, а по нашите ширини това…
Прочитане на статията

Често употребяван жаргон в бизнеса

Често употребяваме някои термини и жаргони в работата си и е полезно…
Прочитане на статията