Как да направим супер анкета за хотел?

Анкетните карти са супер източник на информация за услугата, която предлагате. Анкетите могат да ви насочат къде бъркате и къде се справяте ОК и трябва само да държите същото темпо. Нашата практика показва, че една добре конструирана анкета може да бъде изключително полезна за бързо отстраняване на проблеми в хотела.

Как да направим анкетите, така че хората да ги попълват?

Анкетните карти трябва да бъдат най-вече удобни за госта. Никой не обича да губи време отговаряйки на десетки въпроси, без да има изгода от това. Именно по тази причина е хубаво да направите анкетните си карти възможно най-кратки. По наше наблюдение повече от 10 въпроса (от които максимум 2  със свободен текст) е досадно и рядко се попълва от гостите. Всички статистики сочат, че колкото по-дълго е времето за попълване на една анкета, толкова по-малко хора се занимават да я попълват. Дори и най-големите ви фенове, които искат да ви похвалят ще се отегчат и няма да оставят своето мнение. Дългите анкети единствено могат да накарат недоволните гости да се откажат от попълването им, но дори и в този сценарии ситуацията не е ОК за вас!

Какви анкети да направим?

Задължително трябва да имате поне 2 алтернативи за гостите. Обикновено, ние правим анкети на хартиен носител, като на всяка от тях има линк или QR код, който води директно към онлайн анкета, която задължително трябва да е същата. По този начин на госта се предоставят поне 2 опции, от които да избира и възможността да бъде попълнена анкетата расте :). Допълнително не е лошо да стимулирате гостите да попълват анкетите, като им предлагате опция да ги попълнят вкъщи. За тази опция на вас ви трябва само мейл адреса и името на гостите – информация, която много по-лесно може да изискате от тях!

ЗАПОМНЕТЕ! Изпращайте анкетите не по-късно от 3 дни след посещението, защото в противен случай рискувате да не получите точна информация от госта.

Допълнително материално стимулиране!

Къде без любимите ни ДМС-та :). Всяка услуга си има цена, а попълването на една анкета е услулга, която искате от гостите.

Отблагодарете им се!

Подарете им ваучер за следващо посещение, или процентна отстъпка, безплатен коктейл или някаква друга услуга, която няма да ви коства толкова усилия или разходи. Тази тактика повишава неимоверно процента хора, които оставят своето мнение.

Въпросите

Започнете с лесни въпроси, които да не изискват много усилия. Използвайте задължително радио бутони или опции за избор и в никакъв случай не оставяйте всички въпроси отворени. Използвайте въпроси в един и същи стил и не експериментирайте с външния вид, придържайте се към визията на вашия сайт (ако е възможно). Към края на анкетата вече може да сложите и няколко отворени въпроса, които не маркирайте като задължителни – на никой не му се занимава да пише! (Този съвет може да не се прилага при изготвянето на анкети на хартиен носител. Там гостите са запознати с анкетата преди да започнат да я попълват и вече са изградили идея в главата си с какво се захващат). Полетата с личните данни (имена и контакти) оставете отново за края на анкетата, като не ги правете задължителни. Оставете избора на госта, дали да сподели своята самоличност или да остане анонимен. (Въпроса е, че ако остане анонимен няма да може да получи своята награда за попълването на анкетата)

Дизайн и използваемост (UX)

Много важен елемент. Всеки харесва да му е красивичко и удобно – съобразете се с това и направете готин дизайн на формата, като не забравяйте да сложите своето лого на всяка страница.

Съвет: При изготвянето на онлайн анкети използвайте стъпковия метод, при който може дори да персонализирате съдържанието на анкетата, според последно даден от клиента отговор. Например: Аз отбелязвам, че съм много недоволен от храната в хотела и анкетата директно ме пита какво не ми е харесало, докато при друг гост, отбелязал че храната за него е ОК, този въпрос не се появява. Използването на стъпков метод изпраща госта през няколко страници, като задължително сложете прогрес бар (поле, което да показва на колко процента е запълнена анкетата в момента на попълването и). Така ще покажете на попълващия колко му остава и няма да го откажете рано-рано.

Използвайте софтуер

Готовите решения, често са предпочитан метод от средните вериги, които не могат да си позволят да изхарчат маса пари за собствен софтуер. Подобни решения има безброй, като нашият фаворит е Survey Monkey. Уеб базиран софтуер, който предлага и много възможности с безплатен абонамент.

Качете анкетата на вашия сайт

По възможност интегрирайте анкетата на вашия сайт, като по този начин ще генерирате трафик, ще използвате възможността, след попълване на анкетата гостите да разгледат допълнителни ваши услуги или пък вие да ги препратите автоматично към страницата ви с Масажи, ако анкетата се попълва от IP-то на вашия хотел. С други думи – всеки, който попълва анкетата намирайки се в хотела и използвайки вашия интернет, ще бъде автоматично препратен към избрана от вас страница, след като изпрати отговорите на анкетата си.

Бонус съвет

Използвайте софтуер, който да изисква вписване за достъп до безплатен безжичен интернет. Показвайте препратки към вашия сайт и към анкетата, като така ще улесните още повече гостите, които дори не знаят за възможността да оставят своето мнение!

Ако искате да направим цялостна стратегия и да интегрираме всички изброени тактики и съвети във вашия хотел може да се свържете с нас. Ако нямате нужда от подобна услуга или вече сте сред малцината, които правят нещата правилно може да споделите статията или да я коментирате 🙂

Записване за бюлетин!

Къде може да ни откриете?

Заповядайте в нашия офис!

Как може да се свържете с нас?

Телефон: 0888 426 800

Имейл: office@h2cmarketing.com

Weather provided by MozCast

Още от блога

Виж всички статии

11 бързи начина да повишим organic reach във Facebook

Откакто Facebook промениха алгоритъма, на newsfeed-а много от постовете ни остават скрити…
Прочитане на статията

12 празнични Facebook игри, които може да направите за 15 минути

Сезона на празниците наближава, а с него идват и големите промоции и…
Прочитане на статията

[Част 1] Пълно Pinterest ръководство.

Pinterest е една от най-бързо набиращите сила социални мрежи. Мрежата датира от…
Прочитане на статията

TheBookingTruth – новият проект на booking.com

Новото отроче на booking.com е факт. Специализиран сайт, създаден да бори едно…
Прочитане на статията

5 идеи за повече продажби във Фейсбук

Със скорошните промени в алгоритъма на Facebook оргиничният рийч сред нашите фенове…
Прочитане на статията

7 причини да поддържаме блог

Списването на блогове е една много подценявана стратегия от маркетолозите на хотелите…
Прочитане на статията