11 бързи начина да повишим organic reach във Facebook

Откакто Facebook промениха алгоритъма, на newsfeed-а много от постовете ни остават скрити дори от нашите фенове. Колкото и неприятно да е това за нас, няма как да го променим изцяло, но можем да се постараем да повишим бройката на хората, които ще забелязват посланията, които искаме да им изпратим. Ще ви издам няколко бързи и лесни съвета, които ще спомогнат да достигнете до повече хора без да се налага на плащате за това.

Organic reach – За всички, които не знаят какво точно представлява този термин ще обясня с няколлко думи. Това е броят хора, до които вашите публикации и постове във Facebook достигат без да се налага да плащаме!

1. Следвайте правилото 10-4-1

Facebook-Organic-ReachКогато планираме постовете, които ще пуснем на страницата на хотела трябва да следваме правилото 10-4-1. 10 е бройката на постове, които са забавни, интересни и любопитни за аудиторията ни. Такива, които ще предизвикат много действия (харесвания, споделяния или коментари). Това могат да са както наши постове, така и такива, които споделяме от някоя друга страница. Важно е да се придържате към тематика, близка до вашата, а не само сладки котенца или красиви природни картини. Когато повече хора взаимодействат с постове на страницата ви Facebook приема, че съдържанието ви е интересно и полезно и показва следващите ви постове на по-голяма аудитория. Бройката на постовете пряко свързани с бранда ни и съответно с хотела е 4. Това могат да са съобщения за хотела, могат да са линкове към постове на сайта или в блога на хотела. Последно 1 е бройката на постовете, които имат за цел да продават директно!

2. Поствайте правилното съдържание по-често.

Тук можем да разделим съдържанието на 2 основни типа:

  • Съдържание, което има за цел да продава
  • Съдържание, което има за цел да направим вашия бранд по-познаваем

Когато говорим за втория тип идеите, които бих ви дал не са много, но работят:

  • Поствайте съдържание, което във времето е доказало, че е харесвано. Например, ако имате страница от блога, която в минал етап е предизвикала много интерес, споделете я отново.
  • Използвайте съдържание от гост автори.
  • Публикувайте отзиви на ваши гости, оставени в книгата за гости или в сайта.
  • Споделяйте новини около екипа на хотела и ежедневните процеси, които се случват в него.

3. Използвайте думи, които подтикват към действие.

Може да звучи елементарно, но наистина работи. Предизвиквам ви да пробвате 🙂 Когато пишете нов пост и смятате, че е стойностен и търсите начин да го покажете на повече от феновете си нищо не пречи да ги помолите да го харесат или споделят. Много хора ще се отзоват и ще споделят поста на техните стени, така печелите още по-голяма публика и то без лев инвестиция 🙂 Също така използвайте въпроси в постовете си, на които хората да отговарят. Предизвикайте любопитството им. Споделете снимка на стая в хотела и сложете линк към страницата на сайта ви, където е поместена информация, след това задайте въпрос, на който хората лесно да отговорят и ето ви една ангажирана публика!

4. Тагвайте други страници.

По последни данни алгоритъмът на Facebook има новост. Да речем, че споделяме пост за някоя природна забележителност в региона на хотела ни или някое местно събитие, които имат страници с техни фенове във Facebook. Според някои авторитетни сайтове поста ще се покаже и на част от феновете на страницата, която сте тагнали. Така ще достигнете до по-голяма аудитория и то таргетирана специално. Какво по-хубаво от това?

5. Стопете дистанцията.

Всички дрги техники имат за цел да заблудят алгоритъма на Facebook, но отношението към клиента и въвличането му в дебрите на бизнеса ни няма как да бъде променено. Ако успеете да доближите вашите фенове до вас и да ги накарате да се почувстват като ваши приятели, това никой алгоритъм не може да промени в бъдеще. Опитайте се да поствате повече по-лична информация за вас и служителите. Сложете снимки от последното фирмено парти, което сте имали или снимка на управителя в някоя неделова ситуация. Това, колкото и странно да звучи, има голям ефект и хората го приемат повече от дбре.

6. Поствайте в правилното време, но не само.

Важно е да знаете кога вашата аудитория е онлайн. Тази информация я има подробно в статистиките на страницата ви. Изучете и следете добре данните, за да знаете, кога голяма част от феновете ви са онлайн и пускайте постове именно тогава. Напълно обратно на тази логика, може да потърсите и нещо различно. Побликувайте в 2 часа през нощта. Тогава трафика е изключително слаб и няма много хора онлайн, но това ще ви даде преднина на сутринта, когато хората започват работния си ден.

7. Следете метриката на хората, които говорят за вас.

След появата на новия дизайн на бизнес страниците тази статистика се скри леко от очите на публиката, но все още е видима и значително важна. Колкото повече хора „говорят за вас“ спрямо броя на феновете ви, толкова повече хора виждат постовете ви. Може еднократно да спонсорирате някой ваш пост и да наберете инерция, но след това трябва да се стараете да не изоставате.

8. Открийте заклетите си фенове и ги използвайте във ваша полза.

Хубаво е всеки хотел да има доволни клиенти, които да работят за рекламата му. Още по-хубаво е те да са активни във Facebook. Използвайте ги, като ги стимулирате да изказват мнението си и да защитават бранда ви. Хубаво е да ги „погъделичкате“ с някоя глезотийка. Предложете им ваучер за ресторанта или за СПА центъра. Измислете нещо, което ще има хареса и тогава освен, че ще ви хвалят и ще ви защитават пред недоволни клиенти.

9. Създавайте диалог и участвайте в него.

В един от предните съвети написах, че е хубаво да искате от феновете си харесвания и споделяния. Важно е и да задавате въпроси, на които те да отговарят, да искате мнението им и най-вече да участвате в дискусии с тях. Това ще повиши неимоверно броя на хора виждащи постовете ви. Един важен съвет е когато отговаряте на някой коментар, винаги да използвате функцията „replay“, а не да поствате отделен коментар. Друг важен момент е винаги да тагвате човека, на когото отговаряте. Така той със сигурност ще получи нотификация и диалога може да продължи.

10. Използвайте и другите социални мрежи.

Всяка марка кола има своите фенове, също както всяка социална мрежа има своите почитатели. Използвайте всички социалки, в които виждате, че има ваши клиенти, бъдещи или минали. Бъдете активни навсякъде и препращайте към съдържание във Facebook. Така ще докарате повече трафик, който ще се отрази на по-голям organic reach на страницата ви.

11. Не пренебрегвайте #Хаштаговете

Хаштага е един силен инструмент, който скоро придоби известност във Facebook. Чрез него може да откривате релативно съдържание много лесно. Използвайте хаштагове, които са популярни и са в обръщение в момента, така много лесно дори някой ваш конкурент може да ви докара нови фенове.  Например, ако използвате хаштаг #hotel или #туризъм, постът ви може да се покаже сред доста голяма аудитория и отново безплатно!

Бонус съвет: Спонсорирайте важните си постове.

При положение, че Facebook в крайна сметка е бизнес и цели да изкарва пари от това, той има за цел да продава възможно най-много реклами. Няма защо да им се сърдим, чак толкова много именно поради тази причина. Също по тази причина, когато прецените, че съобщавате нещо важно на аудиторията си заложете няколко евро, за да може то да достигне до повече хора. Така освен, че ще го видят по-голяма част от феновете ви и organic reach-а на страницата ви ще се повиши и съответно следващите неплатени постове също ще достигнат до повече хора.

Записване за бюлетин!

Къде може да ни откриете?

Заповядайте в нашия офис!

Как може да се свържете с нас?

Телефон: 0888 426 800

Имейл: office@h2cmarketing.com

Weather provided by MozCast

Още от блога

Виж всички статии

5 стъпки за 100% ефективно справяне с оплаквания на гости

В този материал ще ви покажа една техника за справяне с оплаквания…
Прочитане на статията

7 начина да привлечем последователи в Гугъл +

Имате ли страница на вашия хотел в Гугъл +? Надявам се това…
Прочитане на статията

Как да създадем истинска връзка с нашите гости преди още да са пристигнали

Имаме направена резервация и вече си чакаме гостите и какво правим междувременно,…
Прочитане на статията

Интересни идеи за линк билдинг за хотели

Линк билдинг процеса е с голяма тежест при SEO оптимизация на сайта…
Прочитане на статията

Как да маркетираме Генерация Z – бъдещите ни гости.

Всяко поколение има своите особености и маркетолозите заедно с психолози правят непрекъснати…
Прочитане на статията

Как правилно да отговаряме на интернет ревюта от гостите ни.

Много от вас знаят какво е ORM, но все пак се чувствам…
Прочитане на статията