За или против настаняването на гости с домашни любимци.

Темата за настаняването на домашни любимци в хотелите не е много популярна в България. Имам навика попадне ли ми сайт на някой хотел у нас да го разглеждам из основи, като обикновено гледам за нещо по-различно от стандартното. До сега много рядко ми се е случвало да открия сайт, който публично е публикувал информация относно политиката си при настаняване на гости с домашни любимци. В огромен брой от случаите пише, че е забранено, но в повечето пъти просто не пише нищо. В настоящия материал ще се опитам да изложа основните позитиви и негативи, които трябва да претеглите преди да вземете решение дали вашият хотел ще бъде достъпен за малките ни приятели.

Малко статистическа информация относно хората пътуващи с домашни любимци.

Важно е да се отбележи, че данните са за американския пазар, но смятам, че това е световна тенденция и разликата не би трябвало да е много голяма и у нас.

От 2010 година насам се наблюдава огромен ръст на стопаните на домашни любимци, като в САЩ тази индустрия е генерирала внушителните 47 милиарда долара средно на година за последните 3 години. Процента на хора притежаващи домашни любимци е близо 63% от населението, което се равнява на около 70 милиона души, а 30 милиона от тях пътуват с техните домашни любимци. Разбира се, тези хора търсят хотели, които позволяват такова настаняване. Ако тези цифри ги префасонираме и приемем, че близо 15-20% от активно пътуващото ни население би предпочело да пътува с техните домашни любимци, значи има защо да се замислим за нашата политика.

Неща, които трябва да преценим преди да решим дали ще сме гостоприемни към домашни любимци.

 • Състоянието на стаите
 • Почистването
 • Допълнителните разходи
 • Маркетинга
 • Безопасността
 • Отношението на останалите гости
 • Платено или безплатно

След като решим дали тези точки ще ни навредят или ще ни донесат позитив можем да се подготвим със специална политика за настаняване на домашни любимци и да я качим на нашия сайт и разпространим сред колеги, за да може да стигне до повече потенциални бъдещи гости.

Позитиви, които можем да извлечем, настанявайки гости с домашни любимци.

1. Повече резервации

Когато листнете хотела си като достъпен за домашни любимци вие със сигурност отваряте вратите си към една немалка група от хора, които до скоро не биха ви посетили. Трябва да внимавате, защото това може да се окаже и нож с две остриета. Приканвайки гостите с домашни любимци, вие може да отблъснете такива, които не обичат присъствието им. По тази причина ви съветвам много стриктно да следите дисциплината на гостите, които са докарали четирикрак приятел. Изпишете подробна и ясна информация, с позволените и забранени неща за собствениците и я направете достъпна за всички. Така ще избегнете недоразумения!

2. Повече приходи

Според някои проучвания (за съжаление отново в САЩ) хората, които отглеждат животни са по-заможни. Това са хора, чийто годишен приход е по-висок от средното, което е предпоставка за допълнителни приходи във вашия хотел.

3. Лоялни клиенти

Когато в района, в който си разположен няма други колеги, които да предлагат настаняване с домашни любимци ти се превръщаш в единствен избор на този таргет пътуващи. Особено ако се грижиш те да се чувстват добре в хотела и да не усещат неприязън от факта, че са довели малките си приятели, със сигурност ще се превърнат в твои лоялни клиенти.

4. Безплатна реклама

Гостите останали доволни говорят. Гостите с домашни любимци, които са останали доволни споделят с техни познати със същите интереси, защото повярвайте ми това е огромна трудност за тях, когато планират пътешествия. Също така може да се регистрирате в различни каталози, в които са листвани хотели, приемащи домашни любимци. Най-известен сред тях е Pets359

5. Отговорност на клиента

Собствениците на домашни любимци са по-отговорни от останалите гости. Щом са достатъчно зрели да отглеждат животинче, значи ще се отнасят отговорно и към вашата собственост и ще я пазят.

6. По-високи цени

Това също не е за пренебрегване. Когато настанявате кучета или котки, вие може да начислите допълнителна такса за тях. Може да решите дали ще е еднократна такса или на вечер. Моя съвет е да не прекалявате със сумите, защото това може сериозно да раздразни собствениците им и да се получи обратен ефект. Най-разумно за нас е да се взима еднократна такса плюс депозит за евентуални щети. Друга идея е да прецените таксата според килограмите на кучето. Например до 10 или 15 килограма една такса, над тези килограми по-висока такса.

7. По-щастливи гости

Когато с теб е малкият ти приятел се чувстваш по-щастлив. Присъствието на домашен любимец до тях прави гостите по-спокойни и доволни от престоя си. Също така, тези гости, поради жеста който сте направили за тях, могат да пренебрегнат евентуални проблеми.

8. Избягвате неловки ситуации

Когато сте позволили настаняване на гостите с домашните им любимци те нямат възможност да ги вкарат в хотела инкогнито, което да създаде неловки и проблемни ситуации.

Негативи, които трябва да съобразите

1. Щети

Най-често използваното извинение от колеги, за да не настаняват гости с кучета или котки. Действително вероятността стаята да се захаби е голяма, но ако отделите 1-2 помещения в хотела, които да настанявате гости с домашни любимци може да избегнете проблеми с други гости. Тук ще дам и друга идея. Възможно е да настанявате домашни любимци с ограничения. Например, кучета под 5 кг. се допускат в обекта, но по-големи да не е разрешено. Все пак малките кученца са безобидни и проблемите с тях надали ще са големи.

2. Оплаквания от гости

Вторият най-голям проблем е възможните оплаквания от други гости. Никой не харесва, когато е настанен в хубав хотел, да слуша лай на кучета цяла нощ. Трябва много да внимаваме с подобна възможност, защото можем да раздразним другите ни клиенти, които със сигурност формират по-голяма част от заетостта ни. Мой съвет е стаите, които сте решили да отделите за гости с кучета да бъдат възможно най-отделени от останалите, така ще сведете рисковете до минимум.

3. Опасността за другите гости

Кучетата, колкото са сладки, толкова са и опасни понякога. Когато се намират на непознато и чуждо място могат да станат агресивни и раздразнителни, което може да се окаже огромен проблем. По тази причина задължително трябва да запознаете гостите с домашни любимци с правилата за безопасност, които предварително сте подготвили. Кучетата задължително трябва да бъдат на каишка, когато са в хотела, а котките в специална клетка. За някои кучета е препоръчително да носят и наморник. Наш съвет е ако решите да приемате кучета в хотела е да се подготвите подобаващо. Купете няколко каишки за различни на килограми кучета в случай че собствениците са забравили техните.

4. Почистване

Почистването на стая, в която е спало животно, така че да не се усеща е доста трудна задача. Има много гости, които са алергични и настаняването на такъв в стая след куче или котка може да се окаже огромен проблем. Трябва перфектно да почиствате такава стая и да се погрижите да не остане и следа. Задължително сменяйте филтрите на климатиците например!

Няколко допълнителни идеи, в случай че решим да настаняване домашни любимци

Погрижете се те да се чувстват възможно най-добре. Погрижите ли се кучето на някой да е щастливо, вие печелите завинаги и собственика му.

 • Купете уютно легло за кучета и за котки.
 • Подгответе се с специална козметика за животни.
 • Изненадайте кучето с лакомства или играчки
 • Обезопасете стаята и я подгответе за домашни любимци
 • Тренирайте персонала си да възприема кучета и котки и да се грижи за тях
 • Подгответе някой от екипа си, който може да смени собственика и да разходи кучето му например

 Какви въпроси трябва да зададете на собственика, преди да настаните домашния му любимец:

 • Спи ли домашният ви любимец на леглото с вас?
 • Тренирано ли е кучето/котката?
 • Има ли кучето навик да дъвче мебели или други неща?
 • Кастрирано ли е кучето? (некастрираните мъжки кучета обикновено маркират територията си)
 • Социално ли е животното? Дружелюбно ли е към други животни и хора?
 • Имате ли намерение да оставяте кучето само в стаята?

Записване за бюлетин!

Къде може да ни откриете?

Заповядайте в нашия офис!

Как може да се свържете с нас?

Телефон: 0888 426 800

Имейл: office@h2cmarketing.com

Weather provided by MozCast

Още от блога

Виж всички статии

Как да направим супер анкета за хотел?

Анкетните карти са супер източник на информация за услугата, която предлагате. Анкетите…
Прочитане на статията

Go green :)

Обичаме земята, на която живеем. Обичаме природата, която ни заобикаля, а колко…
Прочитане на статията

5 стъпки за 100% ефективно справяне с оплаквания на гости

В този материал ще ви покажа една техника за справяне с оплаквания…
Прочитане на статията

Как и защо да премахнем фалшивите фенове от Facebook?

Всяка Facebook страница се хвали с броя фенове, които са я харесали.…
Прочитане на статията

Панда 4.0 на свобода. Трябва ли да се притеснявате за хотелския си сайт?

Още вчера излезна новината, че Гугъл са пуснали на свобода нова Панда.…
Прочитане на статията

Защо SEO е процес без точен край?

Започвайки работа с нов хотел по неговото представяне онлайн най-важната ни задача…
Прочитане на статията