Как да проверим дали сайтът ни е Mobile friendly за Google?

От заветната дата 21 Април 2015 година Google пусна новия си ъпдейт, който дава преимущество на сайтове, които са оптимизирани за мобилни устройства и таблети. Най-общо казано, ако искате сайтът ви да се класира на предни позиции или да задържи предните си позции ако има такива, той задължително трябва да бъде удобен за употреба и от смартфони.

Mobile-Friendly site by google rules h2c marketing

Защо ни трябва mobile friendly сайт?

Голямата истерия около Mobilegeddon доведе до много нови сайтове и много готин интерфейс, което е голямо удобство за потребителите на мобилни устройства. По данни на PhocusWright мобилните резервации в Европа през 2015 година ще достигнат близо 25% от общия брой. При положение, че около 40-45% от общия брой резервации са направени онлайн, мобилните резервации са доста голяма хапка за всеки хотел. Никой не може да си позволи да я изпуска, най-вече поради факта, че тенденциите през последните 2-3 години показват, че растежа е постоянен и е около 5-7% годишно, което предполага, че до няколко години ще мине 50%.

Тази стряскаща за някои статистика, може да обърка плановете на някои и да изстреля други. Не бъдете от изненаданите. Планирайте предварително! Новият сайт, удобен за мобилни устройства се превръща от ненужна екстра в инвестиция в бъдещето.

Как да проверим дали нашият сайт е mobile friendly?

1. Първият и най-лесен вариант е да го отворим в браузъра и с мишката да смалим прозореца, като го стесним отстрани. При положение, че сайтът промени визията си и се визуализира спрямо малкото пространство, в което сме го принудили да се побере, значи всичко е ОК. При положение, че част от него изчезне или не е видима, а се налага да се наглася, значи със сигурност той не е mobile friendly.

2. Вторият вариант за проверка също е лесен, като за целта ще използваме един безплатен инструмент на Google, който ще ни даде лесно и просто отговор ДА или НЕ! Проверката може да направите на този адрес: Mobile Friendly check. Въвеждате адреса на сайта в полето и цъкате „Анализиране“, след няколко секунди имате готов резултат. Инструменатът е на български и се ползва изключително лесно и удобно.

Получите ли резултат в зелено, значи всичко е точно и няма причина да се безпокоите, но получите ли червен резултат трябва сериозно да помислите дали искате парче от лъвския пай!

Друг много интересен инструмент, с който трябва да проверите сайта си е Page Speed Insights. С помощта му може да видите каква оценка дава на скоростта на сайта ви Google. Допълнително има и оценка за използваемостта на сайта на мобилни устройства, както и полезни съвети какво точно да се коригира, за да постигнете по-добри резултати в оптимизацията му. Отново е нужно да попълните адреса на сайта в полето и да Анализирате. След секунда получавате и резултатите.  Не случайно анализът за мобилни устройства е първият таб, а за Desktop устройства е втори. В анализа за мобилни и таблети може да видите скоростта за зареждане, както и оценка за практическата работа на потребителите. При положение, че сайтът е ОК, трябва да получите висок резултат от над 95 за работата на сайта за мобилни устройства.

Записване за бюлетин!

Къде може да ни откриете?

Заповядайте в нашия офис!

Как може да се свържете с нас?

Телефон: 0888 426 800

Имейл: office@h2cmarketing.com

Weather provided by MozCast

Още от блога

Виж всички статии

7 начина да направим блог постевете си по-популярни

След като вече се надявам съм ви убедил колко полезно е да…
Прочитане на статията

5 задължителни ежедневни навика за успешна SEO оптимизация

Всяка сутрин си мием зъбите, закусваме и изпълняваме още куп задължения, които…
Прочитане на статията

Защо трябва задължително да работим с Травъл блогъри?

Травъл блогърството не е много разпространено в България, не и колкото блоговете…
Прочитане на статията

Как да маркетираме Генерация Z – бъдещите ни гости.

Всяко поколение има своите особености и маркетолозите заедно с психолози правят непрекъснати…
Прочитане на статията

Facebook помага на рекламодатели с новата си програма „Start to success“

Съвсем скоро беше обявена и новата и така дълго чакана програма за…
Прочитане на статията

7 бързи съвета как да привлечем повече онлайн ревюта

Онлайн репутацията на всеки бизнес е от огромно значение. Надали е нужно…
Прочитане на статията