Как да направим обученията интересни и забавни

Всяка година в хотелите, които управляваме или консултираме провеждаме обучения. Много често в тях участват, както старите ни служители, така и новите. В повечето случаи това се случва минимум 1 път годишно, но по-често го правим на всеки 3-4 месеца. Всяко едно обучение преминава по различен начин, защото се стремим да разнообразяваме нещата и да поднасяме информацията по различен начин всеки път. Често се случва колегите да слушат едно и подобни неща на няколко обучения, но ние се стараем да не губим вниманието им и да предадем, колкото се може повече информация на тях.

Искам да ви дам няколко идеи, как да разнообразите всяко обучение и да го направите интересно за участниците, защото няма по-лошо нещо от това да загбиш аудиторията си и да „плямпаш“ на вятъра 🙂

1. Мястото

Когато провеждате обучения в затворени пространства предназначени специално за това някак хората не се чувстват толкова добре, колкото биха се чувствали ако разнообразите ежедневната им работна обстановка. Пробвайте да ги изведете на различно място, такова, което не събужда у тях чувството, че са на работа. Така със сигурност ще успеете да привлечете вниманието им по-добре. Постарайте се мястото да е широко, защото това ще ви даде свободата на организирате игри или забавления.

2. Храни и напитки

Когато се опитвате да предадете на колегите си нещо, което те не копнеят да научат, тогава трябва да им създадете всички възможни предпоставки да се чувстват удобно. Заредете много храни и напитки, такива, каквито вашите колеги ще харесат и ще консумират.

3. Началото

Започнете с нещо забавно! Много е важно да спечелите аудиторията веднага след като започнете да говорите. Успеете ли да го направите в първите 5 минути, след това всички ще ви слушат и ще са приковали вниманието си върху вас. Изключително трудно е да размееш голяма публика и точно заради това на вас трябва да ви е по-лесно. Най-вероятно познавате по-голяма част от персонала си и знаете какво би ги развеселило. Използвайте го! Проучете предварително и бъдете подготвени с нещо остроумно за начало.

4. Говорете интересни неща и не прекалявайте

Няма по-досадно нещо от скучните теми, които не те интересуват. Всички помним в училище часовете, които не ни бяха интересни и как чакахме да бие звънеца и да излезнем в междучасие. Не карайте слушателите си да се чувстват така. Съобразявайте се с аудиторията си, наблюдавайте я и и давайте каквото тя иска. Моят съвет е да правите чести почивки между лекциите си. Най-оптималното време, в което може да задържите вниманието на слушателите си е около 30-35 минути, след това трябва малко почивка, преди да продължите.

5. Ангажирайте колегите си да участват

Много често лекциите продължават еднообразно. Един говори, а другите го слушат. Накрая лекторът пита дали някой има въпроси и край. НЕ! Накарайте аудиторията да участва в лекциите. Вместо да давате отговорите готови, първо питайте дали някой иска да пробва да отговори и да даде своето мнение. Така никой няма да заспи, и най-вече ще отличите хората, които наистина ви слушат, разбират и искат да научат нещо. Например вместо да им кажете кои са 5те най-лесни крачки да се справим с недоволен гост, попитайте ги: „Знаете ли как да се справите с недоволен гост по най-ефективния начин?“

6. Използвайте игри по време на обученията

Недейте да провеждате цялото обучение еднотипно, на всяка втора или трета лекция направете по една игра, дори да не е свързана директно с тематиката. Понякога тези игри сплотяват много добре колектива, особено ако е нов или има нови колеги. Това ще помогне на всички да се опознаят и да се отпуснат.

7. Използвайте видео и картинки

Няма по-лесен начин човек да възприеме нови неща от видеото или картинките. Едно видео е 10 пъти по-силно впечатляващо от 1000 думи. Използвайте Youtube и намерете интересни клипчета свързани с тематиката. Важно е да знаете, че трябва да пускате клипчета непосредствено преди почивките. Гледането на видеото поставя аудиторията в пасивна позиция. Пробвайте да потърсите нещо интересно в търсачката за видео клипчета с думите „funny customer service“, например и не се колебайте да го пускате на колегите си.

И не забравяйте, че ако искате да повишите квалификацията на вашия персонал може да ни потърсите 🙂

Записване за бюлетин!

Къде може да ни откриете?

Заповядайте в нашия офис!

Как може да се свържете с нас?

Телефон: 0888 426 800

Имейл: office@h2cmarketing.com

Weather provided by MozCast

Още от блога

Виж всички статии

Панда 4.0 на свобода. Трябва ли да се притеснявате за хотелския си сайт?

Още вчера излезна новината, че Гугъл са пуснали на свобода нова Панда.…
Прочитане на статията

Facebook забранява изкуственото харесване на страници.

Много често се случва, когато си скролвате из Facebook  да попаднете на…
Прочитане на статията

5 стъпки за 100% ефективно справяне с оплаквания на гости

В този материал ще ви покажа една техника за справяне с оплаквания…
Прочитане на статията

5 горещи маркетинг тренда, задължителни за всеки хотел.

Всяка година маркетинг тенденциите се променят по-бързо от темпото, с което можем…
Прочитане на статията

Няколко реплики забранени пред гостите

Често ни се налага да се оправдаваме, а по нашите ширини това…
Прочитане на статията

Защо лошата репутация онлайн вреди на резервациите?

Свободният и безплатен достъп до интернет доведе до навлизането в тази територия…
Прочитане на статията