12 съвета за мейл кампания, която продава

Въпреки въртящото се в пространството твърдение, че мейл кампаниите са умрели, или умират, те остават един изключително мощен инструмент, който при правилна употреба може да попълни дупките в заетостта ви. Добре конфигурирана кампания би могла да бъде и отлична опция за вече редовните ви клиенти да останат такива.

Няма да губим време в празни приказки, а директно ще започнем със съветите, следвайте ги и гарантирано няма да сгрешите.

1. Открийте добър софтуер

Ще започна от далеч. Скоро бях на една конференция, специално посветена на туризъм и най-вече онлайн практики в туризма. Когато стана дума за добрите практики в мейл маркетинга, една дама взе думата. Лектора говореше за онлайн инструменти, като mailchimp, а дамата гордо заяви, че използва Microsoft outlook, за да изпраща месечните си мейли към редовните клиенти 🙂 Използването на outlook не е лоша опция, ако правите нещата безплатно, НО има и по-добри. Тук основно ще говоря за mailchimp, защото лично на мен ми е фаворит и смятам, че предоставя огромен набор от функции на изключително приемлива цена. Естествено, има и безплатна опция, която е по-ограничена. Цените се формират по 2 начина. На база брой абонати или на база брой изпратени мейли еднократно. Месечният абонамент е доста по-изгоден предвид факта, че е хубаво да поддържате аудиторията си активна с мейли поне 1-2 пъти месечно.

2. Съберете абонати

Начини – много, ефективни -малко. Винаги може да си купите база данни с около 100 хиляди абоната, които са събрани от кой знае къде, или да изградите сами такава с хора, които със сигурност се интересуват от предложенията ви. Начините тук са много и ще се опитам с по няколко думи да спомена най-ефективните:

Организирайте игра: Хората в интернет обожават игри с награди. Организирайте такава, която да е релативна на хотела ви. Попитайте хората нещо, което могат да намерят само в сайта ви и ги накарайте да оставят мейла си. Изключително ефективен начин за бързо набиране на абонати, но не много заинтересувани в бъдеще от предложенията ви.

Предложете специални цени за хора записали се за бюлетина ви: Например, предложете % отстъпка за всеки, който се запише за бюлетина ви. Друг вариант е да предложите купон за безплатен масаж или вечеря на свещи в ресторанта на хотела. Плюсовете тука са, че ще се запишат хора, които са изключително заинтересувани от вашите предложения, но бройката определено ще е по-малка.

Сложете форма за записване в сайта си и фейсбук страницата си: Mailchimp позволява всичко това и то без никаква нужда да сте програмист. Сложете бутона на видимо място и изискайте, колкото се може повече информация, за да може да я използвате във ваша полза. Не прекалявайте с личните данни. Добър вариант е да сложите полете: Име, Фамилия, Телефон, От какво се интересува госта ви, рожден ден и някакво поле за бележки или съобщение към вас. Плюс в тази форма на набиране на абонати е че хората, които се запишат имат 100% интерес към хотела ви, защото не са подтиквани от други мотиви да оставят контактите си, а минуса е че най-вероятно ще съберете много по-малко на брой хора от горните два варианта. Мога да предложа и още един оналйн инструмент, който е много ефектен и съответно ефективен. Става дума за ManyContacts. Това е изкачащ notification bar в горната част на страницата ви. Това, че е изкачащ го прави лесно забележим и другия му плюс е че може да го синхронизирате с mailchimp. Откакто го инсталирах на един от сайтовете ни абонатите се повишиха с 150% месечно!

Изисквайте мейли още в хотела: Най-ефективния за мен начин, който е изпитано работещ. При освобождаване на стаята, попитайте госта дали иска да остави свой контакт. Тези, които го направят са сигурни ваши бъдещи гости. Отново може да използвате mailchimp, като той предлага приложение за Android или iOS, който може да се инсталира на таблет и да направи записването изключително лесно и да предотврати грешки при изписването на мейлите.

3. Проучете аудиторията си преди да изпращате

Това е изключително важно условие. Много е ключово да знаете на кой списък с абонати какво да изпратите и кога. Mailchimp позволява да правите безброй много листи с абонати, които да таргетирате според интересите им. Никой не знае по-добре от вашите служители, кой гост какви предпочитания има, защото по време на целия му престой те са го обгрижвали. Тук важи и максимата проба-грешка, но се опитайте да минимизирате грешките. Всеки абонат, който се е записал и след това се е отписал е голяма загуба на ресурс. Направете листите според периода им на посещение или според услугите, които са използвали в хотела. Така например при един наш клиент използвахме изключително успешна кампания за Коледа. Гости, които бяха посетили хотела миналата година бяха отделени в отделна листа. Изпратихме им офертата първи с преференции за ранни записвания. Направихме офертата изключително ексклузивна, като я направихме тайна – само за тях. Имаше невероятен успех и успяхме да върнем повече от 70% от гостите, като те доведоха много приятели и роднини.

4. Изпращайте мейлите в правилното време

Как да разбереъом кога да изпратим мейлите? Mailchimp има функция, която изчислява кога би било най-удачно да изпратите мейла. Друга тактика, която може да използвате е да погледнете аудиторията си във Фейсбук. В insights на социалката има много подробни данни за това, кога феновете ви са най-често онлайн в платформата. Това не гарантира, че ще проверят и мейлите си в същото време, но е някакъв вид ориентир. Важен съвет, който ще ви дам е да НЕ изпращате кампании в Понеделник. Много анализи доказват, че тогава CTR-a (броят на отворени мейли) и open rate ще са най-ниски и това важи за всякакви рекламни кампании. Препоръчително е да изпращате кампаниите си във Вторник, Сряда или Четвъртък, ако продавате или рекламирате хотела си, тогава има най-голям шанс за повече ангажираност. При положение, че сте решили да изпратите нещо забавно или интересно, което не е свързано с продажбите, денят е Петък. Тогава и най-много хора са онлайн, разбираемо 🙂 Часовият пояс също е много относително нещо. Тествайте. Пробвайте рано сутрин или късно вечер, също може да опитате и следобед към 14-15 часа 🙂

5. Направете красиви и лесно четими шаблони

Визията продава. Постарайте се да направите красиво изглеждащи темплейти, които да хващат окото и същевременно да не са много претоварени. Концентрирайте се върху 1 нещо и акцентирайте на него в мейла. Около него сложете допълнителна информация, която да улесни избора им и да ги подтикне към директна резервация. Почти всички пощи поддържат четене на HTML, което е голям позитив. Красиви готови шаблони, които лесно се нагласят има налични в Mailchimp или също такива може да си купите готови.

6. Цветовете!

Сигурно знаете, че цветовете влияят на нашето решение. Например, скоро попаднах на изследване, че зеленото подтиква най-често към спонтанни покупки. Оранжевият цвят е втори в тази класация. Жълтото пък е сигнален цвят, който се ползва, когато искаш да наблегнеш на нещо важно и значимо.

7. Call-to-action

Всеки мейл има за цел да продава. Дори мейли с различно съдържание от това да продава, трябва да съдържат някакъв подтик към действие (call-to-action). Направете бутоните различни от другия дизайн. Оцветете ги с ярки цветове и използвайте думи, които да събудят у гостите желание за незабавно действие. Разположете бутоните на видимо място, като е хубаво да бъдат Above the fold (това е термин, който означава страницата, която зарежда преди да скролнем надолу)

8. Оптимизирайте за мобилни устройства

В много от материалите си съм споменавал, колко важно е да оптимизираме всичко за мобилни устройства. Мейл програмките са едни от най-често използваните от собствениците на смартфони. При положение, че изпращаме мейл с нещо повече от текст е задължително той да е отлично видим и на мобилни устройства и таблети. Отново ще се повторя, като кажа, че повечето от готовите темплейти, които mailchimp предлага са така направени, че да се показват отлично и на по-малки устройства.

9. Направете резервацията лесна след клик на бутон от мейла

Всяка мейл кампания, която има за цел да продава нашите услуги води до някоя част от нашия сайт, която позволява на вашите бъдещи гости да направят моментална резервация. Направете този процес лесен и бърз, за да не загубите гостите си по средата на процеса.

10. Персонализирайте

Едно от най-работещите неща, които аз лично силно препоръчвам, що се отнася до мейл кампании. Събирайки данните на хората, на които по-късно ще изпращате мейли, задължителното поле, което трябва да присъства е тяхното име. Тази информация може да използвате, за да направите съобщението към тях лично, обръщайки се към всеки отделен човек по име. Това естествено не става като пишете отделно всеки мейл. Готини програмки, като любимата моя мейл маймунка, позволяват с няколко букви сложени на правилното място (merge tag) да персонализирате всеки отделен мейл и той да изглежда, така, сякаш е пратен на всеки ваш гост по отделно. Повярвайте ми това е отлична стратегия, когато се опитвате да продавате емоция, каквато в повечето случаи е тяхната ваканция. Психологическият ефект е много позитивен определено подобно отношение прави впечатление на всеки. От друга страна това значително повишава open rate-a, както и click rate-a на кампаниите.

11. Измервайте резултатите

Всяко нещо, което правим в онлайн маркетинга трябва да се измерва, за да даде отговор на въпроса ни – Струва ли си? При положение, че използвате интелигентни софтуери, ще имате възможност да получите изключително детайлна информация за това колко души са прочели съобщението ви, колко от тях са кликнали на линковете в него и това до какви действия е довело. Допълнително може да видите разбивка по часове и минути, както и да следите кое съобщение е препратено на друг човек или отворено няколко пъти. Това говори за интерес от страна на получателя и от там идеи за по-нататъчни действия 🙂

12. Пишете ясни и атрактивни заглавия

Всяко послание онлайн трябва да бъде атрактивно и то в първите няколко думи. Заглавието ви в много от случаите определя дали писмото ще бъде отворено или директно ще замине в кошчето. Определено е голямо изкуство да напишеш атрактивно заглавие, което да продава. Трябва да познаваш много добре поведението на потребителите, както и очакванията им. Стремете се заглавията да бъдат кратки, ясни и да не са агресивни. Избягвайте нещо от типа на КУПИ СЕГА!, защото това ще накара човек директно да го изпрати в коша. Бъдете загадъчни и заинтригуващи, предложете нещо, което друг не им е изпращал. Пробвайте с „тайна оферта“, „специално за Вас ИМЕ НА ЧОВЕКА“ и подобни. Темата е много обширна и смятам скоро да отделя цяла статия на нея, така че очаквайте много статистики и данни за това какви думи да използваме и какви ще изпратят съобщението ни директно в спам папката.

Записване за бюлетин!

Къде може да ни откриете?

Заповядайте в нашия офис!

Как може да се свържете с нас?

Телефон: 0888 426 800

Имейл: office@h2cmarketing.com

Weather provided by MozCast

Още от блога

Виж всички статии

6 съвета как да използвате маркетинг чрез съдържание, който да продава!

Напоследък все повече се говори за маркетинг чрез съдържание или така нареченият…
Прочитане на статията

10 начина да популяризираме #Hashtag игри със снимки в социалните мрежи.

Последната мода в социалните мрежи е използването на #Hashtag-ове. Те се използват…
Прочитане на статията

TheBookingTruth – новият проект на booking.com

Новото отроче на booking.com е факт. Специализиран сайт, създаден да бори едно…
Прочитане на статията

5 задължителни ежедневни навика за успешна SEO оптимизация

Всяка сутрин си мием зъбите, закусваме и изпълняваме още куп задължения, които…
Прочитане на статията

6 работещи психологически трика за стимулиране на директните резервации

Някои хотели просто продават повече от други, въпреки, че не ги превъзхождат.…
Прочитане на статията

Как SEO оптимизация повиши с 30% заетостта на хотел само за 3 месеца!

Отдавна ми се иска да напиша една по-широка статия за SEO оптимизация и…
Прочитане на статията