[Част 1] Пълно Pinterest ръководство.

Pinterest е една от най-бързо набиращите сила социални мрежи. Мрежата датира от само 4 години, като за това време набира внушителните 70 милиона потребители. Тези, както и всички данни, които ще използвам за статията са към Юни месец 2014 г. Това е наистина значителен разтеж за толкова малко време. Само за сравнение потребителите на Facebook за първите 4 години от създаването му са 58 милиона. Тук отварям една скоба, като трябва да се отчете факта, че Facebook стартира през далечната 2004 година, когато интернет потребителите са далеч по-малко активни от днес.

Какво представлява Pinterest?

Pinterest е 100% ориентирана към изображенията. Идеята на социалната мрежа е да се споделят изображения на потребителите, като за целта те са организирани в категории. Основните категории не са много – 9. При регистрацията се посочва какъв тип е бизнеса и това спомага по-лесно той да бъде открит от потребителите. Самите изображения се организират в Boards или преведено по нашенски Дъски. Всеки потребител може да има неограничен брой дъски, в които тематично да организира изображенията си.

TIP: Например, ако нашият хотел има профил в Pinterest полезен съвет е да създадете няколко дъски, в които да организирате снимките си. Дъска със снимките на екстериора на хотела, на стаите, на ресторанта, на СПА центъра, конферентната зала и др.

Как да се регистрираме?

Регистрацията е много лесна и е в няколко крачки. Отнема около 3 минути, като в това време не включвам допълнителните настройки по профила.

Първата крачка е да посетим специалната страница за регистрация на бизнес профили в Pinterest, която се различава от страницата за регистрация на обикновени потребители. Линк към нея може да откриете тук:

http://business.pinterest.com/en

pinterest register1

На скрийна горе виждаме задължителните полета, които трябва да попълним, за регистрация. Първото поле е вида бинес, като там след първоначалния избор имаме право да го сменим. За хотели трябва да се избере полето „Local Business“. Продължаваме със стандартните полета, като имена. След това е мейл адреса. Попълнете валиден мейл адрес, до който имате достъп, защото той е много важен за последващото потвърждаване на профила.  Попълнете парола, име на бизнеса (Например: Hotel X Sofia или SPA Resort Y Velingrad). Това име ще се показва, така че го подберете правилно. Най-добре е да изберете това име, с което сте най-популярни в останалите социални мрежи. Следват полетата About, което съдържа кратко инфо за вас и полето за сайта ви. Скрито от горния скрийн остана полето с чек бутон за потвърждаване, че сте се запознали с общите условия на ползване.

Следват няколко крачки, които целят да ви запознаят с основните функции на социалната мрежа. Разгледайте ги! Последната стъпка ви дава възможност да последвате някои от най-известните пинове в мрежата, разделени на категории.

Потвърждаване на акаунта.

Потвърждаването на акаунта става с 2 основни стъпки.

1. Потвърждение на мейла, с който сте се регистрирали.

2. Потвърждаване на сайта, който сте посочили.

И двете стъпки са изключително важни, защото така показвате, че вие сте собственика на акаунта.

потвърдете мейла си в пинтерест

Веднага след регистрацията Pinterest ви препраща към началната страница където в жълто поле най-отгоре социалната мрежи ви подканва да потвърдите мейла си. Това става много лесно. Още при регистрацията вие ще получите мейл на посочения от вас такъв с линк за потвърждение. Ако случайно не го получите, тази нотификация ви позволява да поискате нов мейл. Важно е да се знае, че тя ще седи активна, докато не потвърдите профила си, така че по-добре го направете 🙂

verify site

Следващата стъпка е да верифицирате и сайта си. Тук Pinterest ви дава 2 възможности. Да потвърдите сайта си, като качите един файл в основната директория на сайта на хотела ви. Например www.hotelX.com/pinterest_File.html В пример „А“ е посочено, как първо трябва да свалите файла на вашия компютър, след това да го качите на сайта си и да натиснете Complete Verification. Ако сте се справили успешно ще ви се покаже съобщение, че всичко е ОК, в противен случай, ще ви изпише, че трябва да се опитате отново.

Втората опция за потвърждение на сайта (която аз лично не препоръчвам) е да сложите определен код в <head> title на началната ви страница на сайта на хотела.

TIP: Много важно е тази промяна да се прави от хора, които наистина разбират и знаят какво правят. Най-добре се обърнете към фирмата, която поддържа сайтовете ви.

Когато приключите с тези стъпки, вече имате потвърден профил, което се показва с едно тикче до сайта.

profile verified

Тук виждаме един от най-популярните профили на хотел в Pinterest. Хотелът има над 85 хиляди последователи и представя огромни колекции от интересни изображения. Огромна част от тях са свързани с Париж, но има и такива, които са просто уникални и много интересни.

Линкване на профили в другите социални мрежи

В горният скрийн може да видите, как до сайта на хотела има иконка на Twitter. Тази иконка значи, че профила в Pinterest е свързан с профила на хотела в Twitter и води директно към него. Там може да добавите и линкове към другите най-популярни социални мрежи като: Фейсбук и Гугъл плюс, както и с пощата в Gmail и Yahoo.

TIP: Съветвам ви при фирмени профили да попълвате възможно най-много информация, като в случая линкнете всички профили. За съжаление най-популярната мрежа Фейсбук, може да се свърже само като профил. Тоест не може да вържете фен страницата си с профила в Pinterest. Надяваме се скоро и това да се случи.

Създаване на Дъски

Създаване на дъски

Колкото повече, толкова повече. И тук е важно всяка дъска да е тематична. Както посочих по-горе хубаво е да създадете отделни дъски за разлините обекти в хотела. Също така, може да създадете дъска за менюто от ресторанта.

TIP: Едни от най-репинваните и харесвани изображения в Pinterest са свързани с храната. Използвайте тази тенденция във ваша ползва и направете хубави и качествени снимки на ястията си и ги качете в Pinterest.

На скрийна горе може да видите прозореца, който ви излиза, когато искате да създадете нова Дъска. Изберете име на Дъската, нейната най-подходяща категория, напишете възможно най-подробно описание. Добавете изображението на картата! Също важен начин да бъдете лесно откривани.

Ако искате да репиннете някое изображение веднага ви излиза възможност да го сложите на вече съществуваща дъска, като му добавите ваше описание. Долу в лявата част има и тикче за автоматично публикуване на картинката и във вашия Twitter профил. Това улеснява разпространението на нови изображения и прави ефекта вирусен.

Също така, съществува и функцията да се изпраща цяла дъска на някой прител. Това става като влезнете в дадената дъска, отгоре в средата има бутон Send Board. Там може да добавите съобщение до тези, които ще получат мейла или споделянето и да изберете една от четирите опции. Споделяне чрез Фейсбук или Гугъл плюс или изпращане на контактите ви в Gmail или Yahoo. Отново е важно да се знае, че трябва да сте линкнали профилите си.

TIP: Добавяйте пълно и релевантно на изображението описание. По думите в описанието вашите картинки могат да бъдат открити.

Пинване, Следене, Репинване и лайкване

пинване и репинване

Това са четирите основни и най-използвани функции на социалката. Пинването е когато вие качвате снимки на вашите дъски, Репинване е когато харесате някое изображение на чужда дъска и го Репиннете на ваша. Следене е, когато харесате пиновете на някой потребител и искате на вашата стена да се показват неговите изображения. Тогава трябва да го последвате. Лайка работи както и при другите социалки. Хареса ли ви нещо цъкайте Лайк бутона!

Другите възможности, които са описани на скрийна горе, мисля че са ясни. Имате възможност да споделите във Фейсбук изображението (само ако се линкнали профила си), да го изпратите по мейла на някой от приятелите си, или да посетите директно сайта на издателя.

Когато решите да качвате нови изображения имате 3 възможности. Да го качите директно от вашия компютър, да пейстнете линк от интернет и изображението да се вземе от друго място и да репиннете вече качено в Pinterest изображение. Като недостаък към момента бих отбелязал, че каването на картинки директно от компютъра става едно по едно и това леко ще забави процеса, когато се качват по-голямо количество снимки и при първоначалното зареждане на профила.

Интегрирайте Pinterest в сайта си

Има специална секция в Help-a на социалката, където ви се дават няколко възможности да интегрирате различни функции на Pinterest във вашият сайт. Силно ви съветвам да го направите, защото така изображенията ви ще достигнат до много по-голяма аудитория и лесно ще бъдат споделяни – само с 1 клик директно от вашия сайт. За сайтове, които са базирани на CMS платформи, като WordPress има готови plugin решения, които работят отлично. В противен случай е хубаво да се запознаете с тази страница:

http://business.pinterest.com/en/widget-builder#do_pin_it_button

Анализирайте резултатите

Анализа на резултатите идва след инсталиране на плъгин на сайта ви. Като в аналитичната част има много различни статистики, според които може да се ориентирате, кои изображения са търсени и често споделяни и кои не толкова. Мерят се четирите основни действия. Пинвания, репинвания, импресии и кликове.

анализ на Пинтерест

Това е един панел на аналитикс, на хотел, който от скоро консултираме и който все още няма никаква информация събрана. Метриките са важни, защото на тяхна база можем да преценим дали има смисъл да инвестираме време и усилия в развиването на профила ни в социалката.

Във втората част на тази статия ще разкрия няколко стъпки, как да направим по-популярен профила си в социалната мрежа.

Записване за бюлетин!

Къде може да ни откриете?

Заповядайте в нашия офис!

Как може да се свържете с нас?

Телефон: 0888 426 800

Имейл: office@h2cmarketing.com

Weather provided by MozCast

Още от блога

Виж всички статии

Как да накараме служителите ни да се чувстват супер на работното място

Когато работим в сферата на услугите и то в сфертата на хотелиерството…
Прочитане на статията

Как да маркетираме Генерация Z – бъдещите ни гости.

Всяко поколение има своите особености и маркетолозите заедно с психолози правят непрекъснати…
Прочитане на статията

7 скрити контент маркетинг идеи за туризма

Контент маркетингът е едно от най-важните пера в маркетинг стратегията на вашия…
Прочитане на статията

Защо SEO е процес без точен край?

Започвайки работа с нов хотел по неговото представяне онлайн най-важната ни задача…
Прочитане на статията

Как да повишим заетостта на хотела в слабите периоди

Всеки хотел има силни и слаби сезони. Ценовата ни политика се базира…
Прочитане на статията

Как да създадем истинска връзка с нашите гости преди още да са пристигнали

Имаме направена резервация и вече си чакаме гостите и какво правим междувременно,…
Прочитане на статията