[Част 2] Пълно Pinterest ръководство

В първата част на статията ви запознах с основните функционалности на социалната мрежа, както и някои нейни положителни черти. Надявам се да съм ви накарал да си направите профил на хотела и вече да се интересувате как да го популяризирате и напълните с последователи. Точно това е идеята на следващите писания.  Някои от съветите ще се повторят, но ще се постарая да ги погледна от друга гледна точка и да допълня полезна информация и статистика.

1. Потвърдете истинността на профила си.

В предната част съм описал точно как става, но не и защо е толкова важно. Потвърдените акаунти създават доверие в последователите. Нека предположим, че управлявате хотел от известна верига, който е популярен и наложен. Много често се появяват фенове или „доброжелатели“, които могат да създадат профил на хотела ви и да го напълнят със съдържание, с което вие не бихте желали да се ангажирате. Точно тогава, когато профилът ви е потвърден с малкият чек до линка към сайта, човекът ще бъде сигурен, че е попаднал на правилното място. Тази стратегия е много актуална и се прилага вече и от други социални мрежи, като Google + и в последно време Facebook. Разликата е, че при Facebook потвърждаването става от администраторите и то към момента само на популярни личности и брандове. За България към момента не съм срещал страница, която да е потвърдена. От друга страна потвърждаването на листинга или страница в Google + става доста сложно. Варианта е с телефонно обаждане, което ви диктува определен код, който да въведете в системата или чрез картичка, която понякога може да чакате няколко месеца и така и да не дочакате.

2. Използвайте Богати пинове (Rich pins).

Тези пинове са много атрактивни и ви позволяват да добавяте много повече детайли към всяко изображение. По този начин то се отличава от останалите и изпъква на техния фон, като го прави по-привлекателно към потребителите ви. Колкото по-хващащи окото са изображенията във всеки аспект, толкова повече шансове имате те да ви последват.

Съществуват 5 вида rich pins – продуктови, за рецепти, за статии, за филми и за местоположения. Те биват идеални, както за брандове, така и за блогове.

Обикновените пинове съдържат само описание, докато rich pins имат отделено място за заглавие, което дори при репин си остава и не може да бъде променяно. Това е много полезна функция, която ви позволява, дори при много голямо вирусно разпространение на някое изображение то винаги да показва вас като автор и заглавие, което вие сте преценили.

Ето и няколко примера за подобни rich pins:

richpin

 Основните 2 категории, които са и най-често използвани са тези за рецепти и продукти. Те дават много допълнителна информация, която може да се стори много полезна за последователите ви и те да решат да ви последват.  Този интерес към тях се дължи на един много важен факт за аудиторията, която основно посещава социалната мрежа.

Близо 80% от всички потребители на Pinterest са жени, а 92% от пиновете са създадени отново от жени. Като добавим и факта, че 84% от тези жени са активни потребители на мрежата и качват средно по 158 изображения на акаунт, статистиката става много интересна и полезна.

Третият вид rich pins са статиите. Това мисля е най-полезното за нашия бранш. Много хора репинват определена статия с цел да я прочетат след известно време или да я споделят с приятелите си, защото са я намерили за полезна. Този инструмент за по-широк обхват на материалите ви може да се окаже златна мина, особено като знаем и каква е основната аудитория на Pinterest.

Интегрирането на тези rich pins е в четири основни стъпки, като според уменията ви може да се наложи да ползвате помощта на хората, които поддържат сайта ви.

Основните 4 стъпки са:

1. Преценете кой вид rich pins искате да интегрирате.

2. Запознайте се с документацията

3. Добавете нужните метатагове към сайта си

4. Потвърдете Rich Pins и ги приложете в Pinterest

3. Направете сайта си Pinterest friendly.

Отново в част 1 обясних как става това, но има и други начини да направите Pinterest. Освен бутона за споделяне върху всяко изображение в сайта, може да интегрирате и специален widget, който да показва последните пинове от вашия профил. Това ще направи изключително лесно споделянето и харесването на определени Дъски от вашия профил. Може на някоя страница, като например, тази със снимките на стаите ви отстрани да сложите widget с дъската, в която сте качили всички снимки на стаите. Именно за това в част 1 ви посъветвах да разделите различните типове снимки в отделни дъски.

пинтерест widget

Това е пример, как изглеждат различни widget-и и как са интегрирани в сайт.

4. Оптимизирайте изображенията си.

Хората обожават красиви изображения. Старайте се всичко, което качвате да бъде красиво, цветно, интересно, с ярки и изчистени цветове. Разкрасете картинките си преди да ги качите в Pinterest. Има достатъчно инструменти за това, които са безплатни и могат да им придават много красиви оттенъци. Например, старайте се да не качвате картинки на бял фон или такива с тъмни и бледи цветове.

Вертикалните картинки определено се справят по-добре от хоризонталните! Старайте се да бъдат с размери 730х1200 пиксела.

Освен, че ще бъдат по-привлекателни за последователите ви, те ще стимулират повече интерес и съответно продажби.

5. Внимавайте кога пинвате

Има тонове изписани материали, кога е най-удачното време да поствате в различните социални мрежи. Също така ако се разтърсим можем да открием и статии с милиони съвети, колко дълги постове да слагаме, кога да ги споделяме и т.н. Лично аз рядко се доверявам на такива писания, не защото твърдя, че не са правилни, просто защото смятам, че са правени от човек, който няма наблюдение върху вашия бизнес. И като казвам вашия, нямам предид хотелския като цяло, а върху лично вашия хотел. Всеки бизнес си има особености и специфична аудитория, която харесва различни неща. Нашата задача е да се съобразяваме с нея и да и представяме това, което тя търси и когато го търси. Моят съвет е да експериментирате и да следите резултатите. Така най-лесно ще разберете, кога аудиторията ви седи онлайн. По мое лично наблюдение, това се случва по едно и също време на деня и обикновено това е вечер.

6. Пинвайте и репинвайте

Това е най-лесния и сигурен начин да се сдобиете с много и най-различни последователи. Когато качите снимките си и се ограничите до тях, това ще ограничи и хората, до които те ще стигнат. Използвайте търсачката на Pinterest и потърсете релевантни изображения за вашия хотел. Например ако сте СПА хотел, потърсете картинки свързани с различни терапии, масажи и процедури. Репинвайте ги на някоя ваша стена, която специално сте създали за целта. Тогава това ще излезне на хората, които също са ги споделили и има голяма вероятност, те да ви последват или поне да разлгедат вашите албуми. Както и във всички социални мрежи, така и тук, постоянността е важна. Гледайте да зареждате ново съдържание по-често и редовно. Хубаво е поне 1-2 пъти седмично да разглеждате интересни изображения и да ги споделяте по вашите дъски. Не прекалявайте. Всичко прекалено е много и не е приятно за потребителите, така че се старайте да хванете златната среда. Ще я нацелите, само когато експериментирате!

7. Използвайте останалите социални мрежи.

Както знаем, Facebook е царят в България. Всеки хотел има бизнес страница там и я използва ежедневно (надявам се:)). Няма по-сигурен начин да привлечете нови последователи от тези, които вече са ви харесали. Кажете на хората, че сте в Pinterest и те ще дойдат при вас. Направете един хубав пост с красива и грабваща окото картинка и го промотирайте. Както вече знаем органичният рийч във Facebook е под 4% от феновете ви, затова ще се наложи и да си платите някаква дребна сума. Съшо така, може да добавите таб на страницата си във Facebook, където отново излизат последните пинове, които сте качили. Използвайте и другите канали за реклама. Включете последите Pinterest изображения от профила си в следващата мейл кампания, която планирате.

TIP: Мейл клиентът MailChimp има специални възможности за изпращане на ново съдържание, споделено в Pinterest. Така лесно и бързо може да го разпространите на най-верните си фенове и клиенти.

Ако няма ефект моментално, не се отказвайте. Пробвайте няколко пъти месечно да споделяте профила си в Pinterest и да подканвате феновете си да го последват. Използвайте и другите социални мрежи, в които имате профили: Google +, Instagram, Tumblr, Twitter и други.

Като заключение мога да кажа:

Ако искате хората да ви последват в Pinterest, помолете ги! След това им покажете, защо трябва да го направят, като оптимизирате изображенията на сайта си!

Записване за бюлетин!

Къде може да ни откриете?

Заповядайте в нашия офис!

Как може да се свържете с нас?

Телефон: 0888 426 800

Имейл: office@h2cmarketing.com

Weather provided by MozCast

Още от блога

Виж всички статии

Как SEO оптимизация повиши с 30% заетостта на хотел само за 3 месеца!

Отдавна ми се иска да напиша една по-широка статия за SEO оптимизация и…
Прочитане на статията

Go green :)

Обичаме земята, на която живеем. Обичаме природата, която ни заобикаля, а колко…
Прочитане на статията

7 начина да направим блог постевете си по-популярни

След като вече се надявам съм ви убедил колко полезно е да…
Прочитане на статията

[Част 1] Пълно Pinterest ръководство.

Pinterest е една от най-бързо набиращите сила социални мрежи. Мрежата датира от…
Прочитане на статията

8 статистики, които ви трябват за да доставяте на гостите си супер обслужване!

Обслужването в хотелите винаги е сред топ 3 критерия за избор на…
Прочитане на статията

Сигурността на гостите с увреждания!

Повечето от съвременните хотели от по-висока категория са пригодени за хора с…
Прочитане на статията