Как да повишим заетостта на хотела в слабите периоди

Всеки хотел има силни и слаби сезони. Ценовата ни политика се базира на тях, като те се определят основно от търсенето на дадена дестинация по едно или друго време. Огромна част от хотелиерите лавират с цените, за да повишат заетостта на хотела, който менажират. Това понякога е необходимо, но понякога не е и води до големи трудности, когато отново дойде време цените да се повишат. Според едно проучване, което скоро мернах в интернет на Асоциацията на хотелиерите в САЩ се твърди, че когато един хотел понижи цените си, по една или друга причина, след това трябва да отминат над 8 месеца, за да може да върне старите си ценови равнища. Това е доста трудно, особено на нашите географски ширини и затова е хубаво да се мисли и в други насоки, не само понижаване на цените. Това е най-лесният метод, нo не винаги работи.

Нека вземем няколко примера:

Цената на стаята е 100 лв., а хотелът ни има 100 стаи.

Имаме продадени 50 стаи на цена 100 лв. = 5000 лв.

Намаляме цената на 90 лв. и продаваме 60 стаи = 5400 лв.

Изглежда отлично имаме близо 10% ръст в прихода, но погледнато от друга страна, трябва да изчислим и разходите.

Една стая ни струва 50 лв., т.е ако продадем 50 стаи на нас ще ни струват 2500 лв.

В същият момент имаме намалена цена и продаваме 60 стаи, които отново ни струват по 50 лв. всяка, това прави разходите ни 3000 лв.

Когато теглим чертата излиза следното

При цена от 100 лв. и продадени 50 стаи имаме 2500 лв. печалба

При цена от 90 лв. и 60  продадени стаи сметката е 2400 лв.

Разбира се, това са напълно измислени числа и не се ангажирам с тях, но все пак е хубаво да се гледа от всеки възможен ъгъл преди да се реши цената на помещенията да бъде намалена. Също така, има много фактори, които в горната сметка не са взети предвид, като факта, че при по-голяма заетост част от разходите за 1 помещение намаляват, но това не е целта на тазя статия. Тук имам за идея да ви дам няколко предложения, какво може да пробвате, преди да намалите цените на стаите си.

Първата стъпка е да определим кои са слабите ни периоди.

Този въпрос е много лесен за повечето от нас и всеки може да каже веднага. Пропускаме ли нещо? Например, в България в зимните курорти, като Боровец и Пампорово се наблюдава един спад от туристи в периода след Коледните и Новогодишни празници, което е тенденция от много години насам. Ако разгледаме цените на хотелите в тези два курорта веднага ще видим, че ценовата им политика не се съобразява с този факт и цената е линейна за целия период от началото на Януари до към началото или средата на месец Март. Отново ако погледнем същите хотели ще видим, че по време на тези слаби периоди непрекъснато се пускат промо оферти, ваучери или други пакети с намалени цени.

Като заключение на това ще кажа, че трябва много подробно да се разгледат статистиките от предни години и на тяхна база да се определят цените, а не на база конкуренцията!

Втората стъпка е да помислим как да привлечем нови клиенти без да намалим цените?

Помислете как може да придадете допълнителна стойност на услугата, която предлагате.

1. Следете местните културни събития

Много туристи търсят нови неща, които да видят или изпитат, които са нетрадиционни и рядко могат да се видят или изпитат. Всяка местност в България има много богат кутурен афиш, изпълнен с много събития. Често тези събития се организират от общините, читалищата или организации на местно ниво. Свържете с тях и ги помолете да ви включат в техния информационен бюлетин. Така ще получавате известия за всяко събитие. Обикновено анонсите за тях са поне няколко месеца по-рано, което ще ви даде достатъчно време да създадете и промотирате туристически пакет обвързан с мероприятието.

2. Оглеждайте се за спортни мероприятия в региона

Хората обожават спортните събития и те събират огромни маси фенове, готови на всичко, за да подкрепят любимите си отбори. Ако във вашият град гостува отбор, който има фенове от страната, защо не изготвите пакет за настаняване специално за тях. Може да се добави например, безплатен транспорт до стадиона и след това обратно към хотела. Най-добрият вариант е да се свържете с отбора домакин и да предлагате хотелско настаняване с билет за мача. Това ще предизвика доста голямо търсене, особено ако срещата е търсена и билетите не се намират лесно.

3. Екскурзии

Пакетите с включени екскурзии до местни исторически или природни забележителности са най-търсени от гостите. При положение, че обекта ни се намира извън морските или планински курорти, гостите които ни посещават искат да запълнят ежедневието си. Тук отново ще ви посъветвам да се свържете с местното турситическо бюро и заедно с него да подготвите релевантни пакети. Когато проследите как върви търсенето може да ги ограничите или да включите нови.

4. Лов и Риболов

Ще се учудите колко хора се интересуват от подобен туризъм. Хората занимаващи се с лов отделят голяма част от времето и финансите си за това тяхно хоби. Възползвайте се от това, като потърсите информация от местната ловна дружинка и те най-добре ще ви предложат как да процедирате.

Рибарите също са много отдадени на страстта си. Разгледайте всички водоеми в региона, обиколете ги и разберете какви са условията им, както и какво предлагат. С цел да предлагате пакети с включени тези услуги, вие трябва перфектно да сте запознати с особеностите им.

5. СПА

Големият потенциал на СПА туризма в България все още не е напълно открит, както в чужбина, но сме на правилен път. По мои наблюдения, все повече хора предпочитат да изхарчат пари в СПА центъра, отколкото в ресторанта или лоби бара. СПА пакетите са много търсени, особено в известните СПА дестинации с минерална вода и подходящи условия, но повечето модерни хотели притежават СПА център, от който рядко извличат максимума. Помислете в тази насока и предложете на гостите си атрактивни СПА пакети, които ги обвързват с програми от по няколко дни и няколко прецедури, които да са на по-изгодна цена от тази на свободна продажба. Опишете правилно, професионално и хубаво, какви са процедурите, за какво са подходящи и какви са реалните ефекти от тях. Колкото повече информация предоставите на бъдещите си гости, толкова повече от тях ще открият истинската сила на СПА туризма.

6. Други

В тази графа влизат безброй много възможности. Отново е хубаво да сте добре запознати с региона и какво той предлага. Наблегнете на колективни мероприятия като рафтинг, пейнтбол игри, скално катерене, спелеология, АТВ-та, маунтин байкинг, делтапланеризъм и стотици други. Това зависи от вас и екипа ви да успеете да проучите всички възможности, които местността открива пред вас и ги използвайте в своя полза.

7. Екстри

Предложете безплатни екстри към хотелското настаняване. Например, много популярна практика е да се предлага безплатна закуска, което е едно от най-популярните неща, които карат хората да реервират дадем хотел. Себестойността и е минимална и няма да промени много общата себестойност на стаята. Друго, което може да предложите е безплатен Wi-Fi, ако случайно политиката ви е той да се плаща.

Още подобни екстри могат да бъдат безплатно късно освобождаване на стаята, welcome drink при пристигане, експресен check-in или една много интересна идея, на която скоро попаднах и ми се стори много подходяща особено за бизнес хотели. 24 часов престой. Например, когато някой гост заяви пристигане в хотела в 20:00 часа, той да има право на освобождаване на стаята до 20:00 часа на следващия ден или 24 часов престой. Това може да бъде много полезно за някои гости, които имат бизнес ангажименти през целия ден, а след това биха желали да си вземат един душ и да тръгнат на път.

Това са само част от идеите, които може да използвате, за да привлечете нови туристи и да не пипате цените. Всеки от вас може да помисли и да създаде пакети или екстри, които смята, че неговата клиентела ще търси и така да привлече нови гости, повишавайки приходите на хотела и то без да намалява цените!

Надявам се писанията ми да са ви се сторили интересни и да ги споделите, още по-радостен ще съм ако добавите някои идеи, които са сработили при вас или смятате, че трябва да се добавят към настоящата статия.

Записване за бюлетин!

Къде може да ни откриете?

Заповядайте в нашия офис!

Как може да се свържете с нас?

Телефон: 0888 426 800

Имейл: office@h2cmarketing.com

Weather provided by MozCast

Още от блога

Виж всички статии

5 стъпки за 100% ефективно справяне с оплаквания на гости

В този материал ще ви покажа една техника за справяне с оплаквания…
Прочитане на статията

6 работещи психологически трика за стимулиране на директните резервации

Някои хотели просто продават повече от други, въпреки, че не ги превъзхождат.…
Прочитане на статията

Как да направим супер анкета за хотел?

Анкетните карти са супер източник на информация за услугата, която предлагате. Анкетите…
Прочитане на статията

Статистика за онлайн резервациите според вида устройство.

Технологиите навлезнаха в туристическата индустрия с пълна сила. Напоследък наблюдаваме огромно засилване…
Прочитане на статията

Защо трябва задължително да работим с Травъл блогъри?

Травъл блогърството не е много разпространено в България, не и колкото блоговете…
Прочитане на статията

Често употребяван жаргон в бизнеса

Често употребяваме някои термини и жаргони в работата си и е полезно…
Прочитане на статията