Как SEO оптимизация повиши с 30% заетостта на хотел само за 3 месеца!

Отдавна ми се иска да напиша една по-широка статия за SEO оптимизация и влиянието и върху разпознаваемостта на хотела в Google. Изчаках с публикацията, за да събера повече информация и да ви покажа как с добрa SEO оптимизация повиших с близо 30% заетостта на зимен сезонен хотел в един от българските ски курорти. Резултатът е напълно постижим и е благодарение на добра SEO стратегия комбинирана, разбира се с налагане на бранда сред потребителите.

В статията ще говорим само за Google, тъй като той е монополист сред търсачките в България.  Като най-голям играч на пазара в БГ Google е нашата топ цел за високо класиране. Ще избягвам задълбаването в техническите термини и конкретиката на оптимизацията и ще се фокусирам основно върху резултата!

On Page SEO оптимизация и технически фактори!

Ще започна с предистория за класирането на сайта в предните години. По сайта се работи от 3 години и крайните резултати се показаха едва в средата на втората година. Домейна беше чисто нов, а самият сайт не беше написан на модерен CMS и оптимизацията му отне много време и усилия. Като нов домейн, разбра се, класирането отне много повече време, отколкото на сайт с история. Предприехме всички необходими мерки по on page SEO оптимизация на сайта, което се оказа повече от трудно предвид системата за управление на съдържанието, на която се базираше сайтът. При започване на работа класирането на сайта по основните ключови думи, по които се търси в дестинацията той се класираше извън топ 50, което е крайно незадоволително. В момента по над 30 ключови думи се класира в топ 3 или 5 на SERP-a.

Ключови думи

Основните ключови думи, които се гонеха при оптимизацията бяха „хотели (дестинацията)“, „(дестинацията) хотели“ и всички вариации на тези ключови думи. По данни на инструментите, които използвам посочените думи имат месечен брой търсения между 880 и 1300, като това е средно на годишна база. Това са и най-търсените думи, които могат да докарат повече трафик и съответно повече резервации в хотела. Разбира се, това е на годишна база, като зимата търсенията са повече от 2500. Реално трафика е повече от двоен през месеците от Ноември до Март.

Off Page и Link Building

След започване на работата и оптимизация на съдържанието на страниците на сайта, започна и off-page SEO оптимизация. Изградиха се много силни линкове посредством уникалното съдържание, което се стараехме да публикуваме в блога на хотела, както и популяризацията на обекта в социалните мрежи и медиите.

В началото на този зимнен сезон сайтът на хотела вече се класираше в ТОП 5 по думите, които споменах, като беше първият хотел в резултатите. По трите най-търсени думи беше конкретно на 3-то и 4-то място. Преди него бяха единствено няколко каталога за хотели, като pochivka.bg, bghotelite.com и booking.com.

Резултатите се отразиха мигновенно на заетостта на хотела.

Резултатите, които последваха бяха изненадващи дори и за мен. В началото на сезона имахме ръст на ранните записвания с близо 400%, като отчитахме търсене за периоди, които минали години бяха много трудно запълняеми. След края на кампанията по ранни записвания успяхме да реализираме резултат, който надмина и най-смелите ни очаквания. След анализ на данните в Google Analytics, установих, че трафика към сайта на хотела не се е повишил значително, но е станал изключително таргетиран и „полезен“ за нас. Повишени бяха по-важните резултати, като време прекарано на страницата и най-вече CTR (click-trough-rate) или иначе казано съотношението между броя кликове и броя показвания на сайта. Средното време прекарано на сайта се повиши с 18%, което се отрази в повишаване на броя запитвания за допълнителните услуги, които хотелът предлагаше. Услуги като СПА, масажи, ски екстри отбелязаха ръст с 250% в сравнение с миналата зима.

Ако искате и вие да постигнете подобни резултати просто се свържете с нас!

В края на сезона отчетохме средна заетост на хотела за месеците декември, януари, февруари и март от над 92%, което е близо 30% повишаване в заетостта.

SEO оптимизацията не е всичко!

Не се залъгвайте, че добрата SEO оптимизация може да напълни хотела ви и просто да си сложите едни пари в джоба в края на сезона или годината. Цялата работа до постигане на този резултат беше плод на огромно количество свършена работа от целия екип на хотела, който ни се довери и промени доста елементи от работата си. Успяхме да обучим персонала, като имплементирахме методи за работа с клиенти, които повишиха освен заетостта и удовлетвореността на гостите. Значително се понижиха оплакванията, като за целия зимен сезон беше получена само 1 рекламация на база десетките преди 3 години.

Линк Билдинга стратегиите ни:

Изводът от всичко написано е, че хотел не се пълни само с реклама, а с добро обслужване и много внимание към клиентите, защото най-добрият линк билдинг е когато вашите клиенти споделят уникалното си преживяване с техни познати!

Държа да отбележа, че резултатите бяха комбинирани с Google Adwords реклама, която беше активна през цялото време. Анализа на резултатите показа, че до повече реални запитвания чрез формата за резервации на сайта са докарали органичните резултати. Степента на отказване (bounce rate) при платения трафик също е доста по-голяма от тази при органични трафик. Общото заключение, което може да се извади след приключването на сезона е, че близо 25% от реализирания ръст се дължи на по-доброто органично класиране, което е резултат от добрата SEO оптимизация на сайта в Google, останалите около 10% се дължат на дългогодишната работа на екипа за постигане на добро съотношение цена/качество :).

Може да разгледате seo услугите и цените ни тук!

So, keep calm and optimize 🙂

Записване за бюлетин!

Къде може да ни откриете?

Заповядайте в нашия офис!

Как може да се свържете с нас?

Телефон: 0888 426 800

Имейл: office@h2cmarketing.com

Weather provided by MozCast

Още от блога

Виж всички статии

8 статистики, които ви трябват за да доставяте на гостите си супер обслужване!

Обслужването в хотелите винаги е сред топ 3 критерия за избор на…
Прочитане на статията

Как да определим правилно нашият перфектен клиент за 5 минути.

Анализът на информация е един от най-силните козове в определянето на най-правилната…
Прочитане на статията

[Част 1] Пълно Pinterest ръководство.

Pinterest е една от най-бързо набиращите сила социални мрежи. Мрежата датира от…
Прочитане на статията

7 причини да поддържаме блог

Списването на блогове е една много подценявана стратегия от маркетолозите на хотелите…
Прочитане на статията

Ефективно почистване на стаята. Гарантирано ще ви оптимизира процеса.

Тази техника е пригодена за определен вид стаи. Със сигрност може да…
Прочитане на статията

За или против настаняването на гости с домашни любимци.

Темата за настаняването на домашни любимци в хотелите не е много популярна…
Прочитане на статията