Q&A: Маркетинг в социалните мрежи

 

Постарахме се да отговорим на по-голяма част от най-често задаваните ни върпоси. Ще се радваме да ни пишете, ако сте забелязали, че нещо е пропуснато и ние ще го публикуваме.

[NEXForms id="3" open_trigger="popup" type="button" text="Изпрати ни въпрос"]

Какво е SMM? Как функционира и какви са най-добрите практики?

КАКВО Е SMM?

SMM е съкращение от Social Media Marketing или казано по български маркетинг в социалните мрежи. В това число влизат всички социални мрежи познати и използвани в България. Facebook, Google +, Twitter, Swarm, Instagram и други по желание на клиента.

ИМАМ ЛИ НУЖДА ОТ ПОДОБНА УСЛУГА?

Вече всяка фирма има нужда от присъствие в социалните мрежи. Хората разсъждават така: Няма ли го бизнеса във Facebook, значи нещо не е както трябва. По тази причина присъствието ви е задължително.

МОГА ЛИ ДА ПОВЕРЯ ПОДДРЪЖКАТА НА НЯКОЕ СТАЖАНТЧЕ?

Редовно получаваме подобно питане и затова решихме да отговорим на въпроса преждевременно. НЕ, НЕ МОЖЕ. Не и ако искате да има резултат от присъствието ви в социалните мрежи. Някое стажантче може да направи чудеса със страницата ви, но може и да съсипе реномето на вашия бранд, с неправилни реакции или неправилно съдържание, което поства от ваше име.

В КОИ СОЦИАЛНИ МРЕЖИ ТРЯБВА ДА ПРИСЪСТВАМ?

Присъствието ви в социалните мрежи зависи от обсега ви. При всички положения задължителните социлани мрежи са поне Facebook, Twitter, Google + и Foursquare (Swarm). Нашият съвет е да направите проучване къде са активни вашите редовни гости и таргет аудиторията ви и да присъствате и вие там. Все пак по-добре да имате контрол върху каналите, защото така или иначе там се говори за вас.

КАКВО СЪДЪРЖАНИЕ ТРЯБВА ДА ПУБЛИКУВАМ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ?

Съдържанието, което трябва да публикувате не е точно определено. Зависи от вашия хотел и дестинация, зависи от клиентите ви и от много други неща, но, моля, не публикувайте котенца и чаши с топло кафе :)

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА ПУБЛИКУВАМ?

Тук съшо няма точна формула. Нашата философия гласи, че публикуването трябва да става, само тогава, когато имате какво да кажете на феновете си. Не забравяйте, че много малка част от тях ще го видят, заради новите ъпдейти на Facebook!

КАК ТРЯБВА ДА КОМУНИКИРАМ С КЛИЕНТИТЕ СИ?

Мигновенно! Социалните мрежи са за бърза и ясна комуникация и точно таква очакват от вас вашите клиенти. При получаване на запитване отговорът трябва да е в рамките на час - максимум!

ПЛАЩА ЛИ СЕ ПРИСЪСТВИЕТО В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ?

За радост няма платена социална мрежа - все още! Плаща се само за реклама и то по ваше желание :)

КАКВИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРИСЪСТВИЕТО МИ?

Резултатите са ясни - Добра видимост на бранда ви и повече доверие в услугите ви.

ТРЯБВА ЛИ ДА ПЛАЩАМ ЗА РЕКЛАМИ?

Само по желание. Но, за съжаление в последно време алгоритмите са така направени, че вашите постове достигат едва до 1% от всички харесали вашата страница. Това е идеята на Facebook да ви кара да си плащате за реклами :) 

МОГА ЛИ САМ ДА СИ НАПРАВЯ ПРОФИЛИ?

Разбира се! Може да прочетете ръководствата на различните социални мрежи и да ги следвате, а може да се свържете и с нас и ние да свършим тази работа.

КАКЪВ БЮДЖЕТ ЗА СОЦИАЛНИ МЕДИИ ТРЯБВА ДА ОТДЕЛЯ?

Няма точно определен бюджет! Това го решавате само вие, като ние можем само да ви посъветваме колко бихме инвестирали ние и какъв ще е ефекта от това.