Постарахме се да отговорим на по-голяма част от най-често задаваните ни върпоси. Ще се радваме да ни пишете, ако сте забелязали, че нещо е пропуснато и ние ще го публикуваме.

Какво е SEO? Колко време отнема и друга полезна информация.

КАКВО Е SEO?

SEO оптимизацията е процес по подобряване видимостта на вашия уебсайт в търсачките чрез така нар. органични резултати (неплатени), който включва работа по оптимизация структурата и текстовете на  уебсайта, като крайната цел е извеждането му на възможно най-предни позиции в Google.

МОГАТ ЛИ ДА СЕ ГАРАНТИРАТ РЕЗУЛТАТИТЕ?

За съжаление SEO не е точна наука и никой не може да ви гарантира 100% присъствие на първо място. Работата на SEO оптимизаторите е да направят сайта ви максимално добър за потребителите, като по този начин търсачките да оценят неговите качества и да го класират възможно най-отгоре при търсене.

КАКВО СА ОРГАНИЧНИ РЕЗУЛТАТИ?

Органичните резултати са резултатите, които излизат при търсене по определени ключови думи в търсачките. Органичните резултати започват веднага след първите 3 резултата, които са платени резултати. Те не се влияят от търговските взаимоотношения между дадена компания и търсачките. Подредбата на органичните резултати зависи от много фактори като уникалност и полезност на уеб страницата, полезни връзки към сайта, наситеност на ключови думи и др. Според изследванията органичните резултати се ползват с много по-голямо доверие, считат се по-релевантни от потребителите спрямо платените такива. 

органични резултати в SERP

КАКВО СА ЛОКАЛНИ РЕЗУЛТАТИ?

Локалните резултати в търсачката не са налични за всички дестинации и бизнеси, но за щастие за повечето локации са активни за хотели. Те се позиционират точно под първите 3 платени резултата в търсачката. Резултатите се позиционират и на карта, която се намира горе вдясно, точно над десния панел с платени реклами. Оптимизацията за локално търсене набира все по-голяма скорост и се оформя като тенденция за в бъдеще.

локални резултати в търсачката за хотели

 

КАКВО Е ON-PAGE SEO?

On-page SEO е процес на преработка и оптимизиране на вашия сайт. Пренаписват се текстовете, преработват се метатаговете, задават се ключови думи, форматират се картинки/снимки според изискванията, оформят се URL адресите на всички страници и се оптимизира скоростта на сайта. On-page SEO е с тежест от около 50% сред факторите, които Google възприема при класирането на сайтове. То е и първта крачка при започване на SEO оптимизацията на вашия сайт.

КАКВО Е OFF-PAGE SEO?

Off-page SEO е втория процес по оптимизация на вашия сайт. В него се включва link building, маркетинга чрез съдържание и работата в социалните мрежи. Колкото повече входящи линкове има към вашия сайт, толкова повече трафик ще се генерира, което ще повиши имиджа на сайта и ще подобри неговото по-добро позициониране в търсаките.

КАКВО СА МЕТАТАГОВЕ?

Метатаговете подават на Google синтезирана информация за вашия сайт. Най-популярните тагове са за Title - Име на хотела или бранда.  Други метатагове са Keywords - Ключовите думи, по които искате да се класирате (тази информация вече не се приема за много важна от търсачките) и Description - Описание на дейността. Всички тагове на вашия сайт може да видите, като заредите сайта си в браузър и натиснете CTRL + U. 

КАК СЕ ПРАВИ ЛИНК БИЛДИНГ?

Линк Билдинг е дълъг процес, който изисква много работа и творчество. В най-общи линии изграждането на един добър link building се състои в изготвянето на добри, качествени и адекватни връзки към вашия сайт. Тези линкове имат решаваща роля за доброто позициониране на сайта в търсачките. Ние ще регистрираме сайта ви в най-популярните директории за туризъм и хотелиерство, откъде ще получите ценни релевантни линкове. Разполагаме със списъци от над 200 български директории. Всяка регистраия ще е с уникален описателен текст и ще направи линк профила на сайта ви много разнообразен и неподозрителен за Пингвина на Google.

КАК СЕ ОТКРИВАТ ЛИНКОВЕ КЪМ САЙТА НИ?

В H2C Marketing разполагаме с много платени и безплатни инструменти за откриване на backlink-ове към вашия сайт. Един от най-добрите безплатни такива е OpenSiteExplorer на MOZ.COM. 

КАК СЕ ПРЕМАХВАТ ЛОШИ ЛИНКОВЕ?

Отговорът е - Трудно! Ако някой ви е споменал с лошо в статията си или просто сте сгафили някъде с публикуването на сайта, трябва първо да се свържете с първоизточника, ако това не стане има план Б. Може да използвате disavow tool на Google Webmaster tools. Тук вече играе роля ОRM (Online reputation management). Вашият бизнес заслужава добра репутация.

КАК СЕ ПРОВЕРЯВА ПОЗИЦИЯТА НА ХОТЕЛА НИ В ОРГАНИЧНОТО ТЪРСЕНЕ?

Най-лесно това може да стане след като вече имате ключовите си думи. Трябва да минете инкогнито в браузъра, който ползвате и да напишете в търсачката думата, която искате да проверите. 

КАК ДА ОТКРИЯ КЛЮЧОВИТЕ МИ ДУМИ?

Ключовите думи са най-важната информация, която един  оптимизатор трябва да има, за да започне да оптимизира вашия сайт. Страхотен инструмент, който може да ползвате, за да видите по кои думи се класирате е Prodvigator.bg. Просто пишете адреса на вашия сайт и ще видите по коя дума, на каква позиция се класирате.

КОЛКО БЪРЗО МОЖЕ САЙТЪТ ВИ ДА СЕ ПОКАЖЕ НА ПЪРВА СТРАНИЦА?

Няма правилен отговор на този въпрос. Може и никога да не се случи. Много зависи от конкуренцията и техническите качества на сайта ви. SEO е дълъг процес и резултатите от него са бавни, но за радост постоянни. Ако оптимизирате правилно сайта си, ще задържите позиции много дълго време.

ТРЯБВА ЛИ ДА СПРА ДА ОПТИМИЗИРАМ СЛЕД КАТО СЪМ ВЕЧЕ НА ПЪРВА СТРАНИЦА?

Разбира се, че не! Конкуренцията никога не спи, Google също. Оптимизацията е процес, изискващ постоянство, а не еднократна работа.

КАКВО Е МОБИЛНА ВЕРСИЯ НА САЙТА?

Мобилната версия е задължителна, особено след 21.04.2015 г. Google ще класира всички сайтове с мобилна версия преференциално! Може да проверите дали имате такава на сайта си като заредите адреса в браузъра и намалите екрана от бутона горе вдясно. Направете прозореца на браузъра тънък и вижте дали сайта ви се променя. Ако менютата сменят местата си значи всичко е ОК. Това е най-лесният начин за проверка :)

КАКВО Е GOOGLE ANALYTICS?

Google Analytics е инструмент, който е задължителен за всеки сайт. Чрез него се получава подробна информация за всичко, което се случва в уебсайта на хотела. Брой посетители, от къде са ви намерили, колко време са прекарали на сайта, коя е най-посещаваната страница и много други. Google Analytics Ви позволява да измервате продажбите и реализациите на вашите кампании.

ПОМАГА ЛИ FACEBOOK НА SEO?

Много спорове по темата, но ДА помага. Всеки сигнал от социални мрежи засилва доверието на търсачките към вашия сайт и доказва, че той е истински, полезен и ползваем. Неслучайно "Петата власт" започва да играе все по-голяма роля в обществото и неговото мнение.